Naslovnica Trendi V SMG tokrat o Palestini in mednarodnem pravu

V SMG tokrat o Palestini in mednarodnem pravu

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta teden se v Slovenskem mladinskem gledališču obeta novo dejanje debatnega ciklusa Dežela pridnih z naslovom ‘Ljubezen v času vojne okupacije’. Kristina Božič bo debitirala kot voditeljica, njena gostja bo dr. Vasilka Sancin, predstojnica Inštituta za mednarodno pravo in mednarodne odnose na Pravni fakulteti UL, ki je obenem članica Svetovalnega odbora Sveta Združenih narodov za človekove pravice, govora pa bo o Palestini.
V SMG tokrat o Palestini in mednarodnem pravu

Mednarodno pravo je prav glede Palestine že desetletja v velikih težavah (foto: pxhere.com)

Slovensko mladinsko gledališče (SMG) bo v Klubu Mladinsko v sredo (8. 11.), ob 19.30 gostilo nov večer ciklusa ‘Dežela pridnih’. Tokrat se bo kot voditeljica prvič preizkusila Kristina Božič, ki bo gostila dr. Vasilko Sancin. Slednja je predstojnica Inštituta za mednarodno pravo in mednarodne odnose na Pravni fakulteti UL ter hkrati članica Svetovalnega odbora Sveta Združenih narodov za človekove pravice. Osrednja tema bo Palestina.

»Kaj pomenijo pravni izrazi, kot so apartheid, naseljenski kolonializem, etnično čiščenje, depalestinizacija in sistem totalnega zapora na prostem? Kako s pomočjo mednarodnega prava preseči 56 let trajajočo vojaško okupacijo in doseči pravičnost, enakopravnost in svobodo za vse ljudi med Sredozemskim morjem in reko Jordan,« razkriva napovednik dogodka, kjer bo torej govora predvsem o mednarodnem pravu.

Prav ta točka je za izraelske oblasti zelo boleča in moteča, saj so v preteklosti prekršile že vrsto resolucij Združenih narodov in tudi najbolj osnovnih mednarodnih pravnih norm. Kot so zapisali v napovedi SMG-ja, normalizacijo življenj palestinskih beguncev in begunk že kar 75 let onemogočajo protipravni vzporedni pravni sistemi, ki jih je vzpostavila izraelska država.

Sedaj pa je spoštovanje mednarodnega prava zaradi terorističnega napada Hamasa in zaradi izraelskega povračilnega napada na Gazo spet pristalo v središču pozornosti. Tudi v SMG, kjer so sredin dogodek poimenovali ‘Ljubezen v času vojne okupacije’.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.