Naslovnica Gospodarstvo Oktobra je državni primanjkljaj narasel za 336 milijonov evrov

Oktobra je državni primanjkljaj narasel za 336 milijonov evrov

Avtor: Spletno Uredništvo
V slovenskem državnem proračunu se po povečanju odhodkov zaradi energetske krize in draginje vse bolj poznajo tudi odhodki zaradi letošnjih poletnih vremenskih ujm. Oktobra je državni primanjkljaj narasel za 336 milijonov evrov in sedaj znaša 1,1 milijardo evrov. Vendar tudi takšen skok ni presenetljiv, saj so nevihte in poplave povzročile zares ogromno škodo.
Oktobra je državni primanjkljaj narasel za 336 milijonov evrov

Poletni apokaliptični prizori so od države že terjali veliko sredstev za odpravo škod (foto: policija.si)

Nove informacije z Direktorata za proračun in Ministrstva za finance (MF) so prišle le nekaj dni zatem, ko je bil konec minulega meseca objavljen najnovejši dokument ‘Javnofinačna gibanja’. V njem so zapisali, da je primanjkljaj slovenskega državnega proračuna v prvih treh četrtletjih leta 2023 znašal 764 milijonov evrov, sedaj pa se je še opazno povečal in dosegel 1,1 milijarde evrov.

»Državni proračun je od januarja do oktobra letos zabeležil 10,5 milijarde evrov prihodkov in 11,6 milijarde evrov odhodkov, primanjkljaj pa je znašal 1,1 milijarde evrov. Potem ko je k okrepljenim izdatkom letos najprej vplivala pomoč gospodarstvu zaradi energetske krize in draginje, se zdaj v proračunu že odražajo tudi ukrepi po nedavnih naravnih nesrečah. Rastejo tudi investicije,« so sporočili z Direktorata za proračun in MF.

Zaradi malce dvomljivo napisanega obvestila je potrebno poudariti, da gre za podatke, ki vključujejo tudi mesec oktober, torej so tokrat že upoštevali številke za prvih 10 mesecev leta 2023. V tem času so se v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta 2022 odhodki zvišali za 9,8 %, prihodki pa za 1,8 %. Oktobra je torej državni primanjkljaj narasel za 336 milijonov evrov, kar bi bilo v normalnih okoliščinah izjemno zaskrbljujoče.

Za takšen skok so krive predvsem nepredvidljive okoliščine, oziroma katastrofalna škoda, do katere je po velikem delu slovenske države prišlo zaradi poletnih vremenskih ujm. Po drugi strani pa je tudi hitra reakcija državnih organov glede izplačil sredstev prispevala k slabšim podatkom za oktober.  Vsi podatki o izplačilih iz državnega proračuna za pomoč po vremenskih ujmah pa so na voljo na vladni spletni strani o poplavah, kjer se tudi sproti posodabljajo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.