Naslovnica Slovenija V slovenski pošiljki pomoči bodo šotori, grelne naprave in odeje

V slovenski pošiljki pomoči bodo šotori, grelne naprave in odeje

Avtor: Spletno Uredništvo
Vlada Republike Slovenije se je včeraj odločila, da se Turčiji zaradi posledic potresa zagotovi materialno pomoč preko mehanizma EU na področju civilne zaščite. Slovenija bo poslala za 451.400 evrov pomoči, v prvi pošiljki pa bodo šotori, grelne naprave in odeje.
V slovenski pošiljki pomoči bodo šotori, grelne naprave in odeje

Slovenski reševalci na delu med ruševinami v Turčiji (foto: FB Uprava RS za zaščito in reševanje)

Republika Slovenija je že 6. februarja, še isti dan, ko je katastrofalni potres prizadel mejno področje med Malo Azijo in Bližnjim Vzhodom, v Turčijo najprej napotila člana EU enote za oceno stanja in koordinacijo, kar je potekalo v sklopu aktivacije mehanizma Evropske unije za civilno zaščito. Dan kasneje, 7. februarja, pa je Slovenija poslala še reševalno ekipo z 11 pripadniki civilne zaščite in 7 reševalnimi psi.

Včeraj so na podlagi informacij iz Turčije in uradne prošnje turških oblasti na slovenski Vladi sprejeli novo odločitev o solidarnostni pomoči tej državi in sicer v višini 451.400 evrov – pa čeprav Turčija ni v EU, čeprav so tam vsakodnevno kršene temeljne človekove pravice in čeprav Erdoganov režim še naprej gospodarsko sodeluje z Rusijo. “Ocenjena vrednost prve pošiljke skupaj s prevozom je 275.400 evrov.

Nadaljnjo materialno pomoč do skupne višine sredstev bo Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje izvedla na podlagi nadaljnjih zaprosil Republike Turčije ob upoštevanju razpoložljivih materialnih sredstev. V okviru materialne pomoči bo Slovenija najprej zagotovila opremo za namestitev prizadetega prebivalstva: šotore za namestitev, pihalce toplega zraka ter odeje so sporočili z Vlade RS.

Pojasnili so še, da bo večina denarja zagotovljena iz finančnih sredstev proračunske rezerve. O Siriji pa tokrat ni bilo govora, čeprav je število mrtvih tam naraslo že preko 3000. Sicer je to precej manjša številka v primerjavi s 13.000 doslej naštetimi žrtvami potresa na turški strani meje, pa vendar…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.