Naslovnica Gospodarstvo Komisija EU je potrdila 100-milijonsko slovensko shemo pomoči

Komisija EU je potrdila 100-milijonsko slovensko shemo pomoči

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pravkar odobrila 100 milijonov evrov vredno slovensko shemo državne pomoči in sicer gre za pomoč tistim podjetjem, ki so jih prizadele posledice ruske agresije na Ukrajino.
Komisija EU je potrdila 100-milijonsko slovensko shemo pomoči

Večina sveta podpira Ukrajino, a hkrati čuti ekonomske posledice vojne (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Teče že dvanajsti mesec ruske agresije v Ukrajini,  kjer vojaških spopadov, vsaj sodeč po trenutnih razmerah na frontah, še zelo dolgo ne bo konca. Evropska komisija pa je ta teden pritrdila slovenskemu načrtu državne pomoči za tiste gospodarske družbe, ki so močno občutile negativne finančne posledice zaradi dogajanja v Ukrajini v zadnjem letu. Odobrena slovenska shema pomoči je vredna kar 100 milijonov evrov.

»Pomoč bo pokrivala del plač, ki jo upravičenci izplačujejo tistim zaposlenim, kateri so zaposleni s skrajšanim delovnim časom ali so morali skrajšati svoj delovni čas. Shema je torej namenjena ohranjanju ravni zaposlenosti in izogibanju odpuščanjem. Ukrep državne pomoči bo odprt za podjetja vseh velikosti in sektorjev, z izjemo finančnega in zavarovalniškega ter sektorja predelave in trženja kmetijskih proizvodov.

Da bi bila upravičena do pomoči, morajo podjetja dokazati, da so se njihovi stroški energije v primerjavi z referenčno ceno iz leta 2021 povečali za vsaj 1,5-krat,« so pojasnili s Komisije EU. Spomnili so še, da bo višina pomoči največ 250.000 evrov na upravičenca v sektorju primarne proizvodnje kmetijskih proizvodov, največ 300.000 evrov na upravičenca s področja ribištva in ribogojstva ter največ 2 milijona evrov na upravičenca v preostalih sektorjih.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.