Naslovnica Slovenija V Sloveniji novo stičišče proti drogam, v ligi NBA legalizacija kanabisa

V Sloveniji novo stičišče proti drogam, v ligi NBA legalizacija kanabisa

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je pravkar odobrilo 508.000 evrov evropskih sredstev za projekt ‘Vzpostavitev stične točke za načrtovanje, razvoj, koordinacijo in spremljanje pilotnih programov na področju prepovedanih drog in prepovedanih snovi v športu’. Projekt je vreden skoraj 800.000 evrov. Prav danes pa so v košarkarski ligi NBA posredno legalizirali indijsko konopljo, kanabis oz. marihuano.

V Sloveniji novo stičišče proti drogam, v ligi NBA legalizacija kanabisa

Z Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj (MKRR) so pojasnili, da želi Ministrstvo za zdravje (MZ) vzpostaviti stičišče, v sklopu katerega bo delovala posebna strokovna skupina, odgovorna za načrtovanje, razvoj, koordinacijo in spremljanje posameznih programov krovnega projekta. Za projekt v skupni vrednosti 798.650,76 evra bo Evropski socialni sklad zagotovil 507.782,16 evra evropskih sredstev.

»Stična točka je nujen element za strokovno implementacijo novih programov, namenjenim pomoči in podpori ljudem, ki uporabljajo droge in druge neregulirane snovi s farmakološkim delovanjem. S pomočjo točke bo vodena in nadzirana vpeljava novih storitev, katerih cilj je zmanjšati škodo zaradi uporabe drog in drugih snovi z nereguliranim statusom s farmakološkim delovanjem ter izboljšati pomembne pokazatelje zdravja družbe,« pravijo na MKRR.

V okviru projekta vzpostavitve stične točke se obeta vzpostavitev mobilne ambulante, vzpostavitev centra za celostno zdravstveno okrevanje in reintegracijo ljudi, ki uporabljajo ali so uporabljali droge, vzpostavitev močnih povezav med zdravstvenim in socialnim varstvom v mrežo podpornih storitev za celostno okrevanje uporabnikov drog ter širitev delovanja centrov za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog.

Prav tako se napovedujejo širjenje delovanja terapevtov, krepitev procesov rehabilitacije, boljše analize stanja na področju prehranskih dopolnil glede vsebnosti v športu prepovedanih snovi s farmakološkim delovanjem (anaboliki, stimulansi), vzpostavitev aktivnega sodelovanja vseh akterjev, priprava ustreznih ukrepov ter kampanje ozaveščanja točno določenih ciljnih populacij.

Prav danes pa so v severnoameriški košarkarski ligi NBA posredno legalizirali indijsko konopljo oz. marihuano in sicer tako, da so pri podpisu nove kolektivne pogodbe to substanco enostavno izločili s seznama bodočih testiranj glede morebitne prisotnosti prepovedanih snovi pri košarkarjih.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.