Naslovnica Svet & EU Azbest bo moril vsaj še nekaj let

Azbest bo moril vsaj še nekaj let

Avtor: Spletno Uredništvo
Zgodba o škodljivosti azbesta je v Sloveniji predvsem zgodba o obolelih v Soški dolini, ki ji nikakor ni videti konca. Na ravni EU pa ni velko bolje, saj je bil šele včeraj dosežen politični dogovor med Evropskim parlamentom in Svetom EU glede predloga Evropske komisije, ki se tiče posodobitve direktive o izpostavljenosti azbestu pri delu.
Azbest bo moril vsaj še nekaj let

V Sloveniji ponekod občinske službe zelo aktivno pomagajo pri odstranjevanju azbesta (foto: kocevje.si)

Znano je, da je azbest zelo nevarna snov, ki povzroča raka. Kljub temu, da so ga pričeli umikati iz proizvodnje (npr. strešnikov in zavornih oblog za ‘številna različna vozila) že pred več kot 30 leti, je danes marsikje še vedno prisoten. Glede izjemne škodljivosti azbesta v Sloveniji že ves ta čas zvonijo alarmni zvonec predvsem v Soški dolini, kjer še ljudje še naprej zbolevajo in umirajo od te strupene snovi.

Isti problem pa je prisoten tudi drugje po Evropi. Azbest se namreč še vedno nahaja predvsem v številnih stavbah in še danes povzroča mnoge nepotrebne smrti. Vseeno je bil šele včeraj dosežen politični dogovor med Evropskim parlamentom in Svetom EU glede predloga Evropske komisije, ki se tiče posodobitve direktive o izpostavljenosti azbestu, toda le pri delu, v povezavi s pričakovanimi energetskimi prenovami stavb.

»V skladu s političnim dogovorom in najnovejšimi znanstvenimi dokazi bodo nova pravila zagotovila, da pri delu nihče ni izpostavljen koncentraciji več kot 0,01 azbestnih vlaken na kubični centimeter (vl/cm³). Gre za 10-krat nižjo vrednost od prejšnje mejne vrednosti za izpostavljenost azbestu,« so sporočili s Komisije EU. Čeprav ga v EU ni moč izdelovati ali prodajati, pa naj bi azbest vsako leto terjal okrog 88.000 življenj.

Prenovljena direktiva je bila potrebna, ker se zaradi novih trajnostnih politik in t. i. ‘zelenega prehoda’ napoveduje pravcati val prenov stavb po vsej EU. Vendar pa bo vse skupaj potekalo z ‘EU hitrostjo’ – ko bosta Parlament EU in Svet EU (države članice) uradno potrdila dogovor, bodo nato imele države članice na voljo kar 2 leti za prenos direktive EU v nacionalne zakonodaje. Šele tedaj bo nova direktiva pričela dejansko veljati.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.