Naslovnica Šport Pogačar bo napadal tretjo zmago na Dirki po Franciji

Pogačar bo napadal tretjo zmago na Dirki po Franciji

Avtor: Spletno Uredništvo
V soboto se pričenja en najbolj prestižnih športnih dogodkov leta – kolesarska Dirka po Franciji. Letos bo slavni Tour de France doživel že svojo 110. izvedbo, novopečeni slovenski državni prvak Tadej Pogačar pa je en od edinih dveh favoritov za končno zmago.
Pogačar bo napadal tretjo zmago na Dirki po Franciji

Tadej Pogačar je letos že zmagoval v rumeni majici in sicer na dirki Pariz-Nica (foto: FB UAE team Emirates)

Slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar, ki vozi za ekipo UAE Team Emirates, je poleg Jonasa Vingegaarda iz ekipe Jumbo Visma prvi in skoraj zagotovo tudi edini favorit za skupno zmago na 110. Dirki po Franciji. Velja spomniti, da je Vingegaard lani zmagal na Touru, potem ko je izkoristil veliko napako Pogačarja, ki je na enem od vzponov ostal brez energije, potem ko ni zaužil dovolj hranilnih snovi.

Danec je nato uspešno nadzoroval potek dirke vse do konca in se v Pariz pripeljal v rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku. Pogačar, ki je na Touru zmagal v letih 2020 in 2021, se bo letos zagotovo želel oddolžiti za lansko napako in osvojiti še svojo tretjo Dirko po Franciji. Ostalih favoritov za skupno zmago pravzaprav ni, saj sta Tadej in Jonas zadnje čase pokazala odlično formo in ko sta onadva v formi, ju drugi na tritedenski dirki ne morejo prehiteti.

Edini, ki bi ju lahko, je Primož Roglič, a bo zmagovalec letošnjega Gira D’Italia ta Tour de France izpustil.  Sicer bo Tadej Pogačar po osvojenih naslovih državnega prvaka v vožnji na čas in na cestni vožnji ves potek letošnje dirke nosil tudi slovenske barve, skupaj z ostalimi pa bo moral na poti od Bilbaa do Pariza prekolesariti 3404 km. Dirka po Franciji se namreč v soboto pričenja v Španiji, natančneje v Baskiji in sicer v največjem mestu te pokrajine Bilbau.

Prva prava gorska etapa letošnje trase bo sedma, a se bo tudi ta končala s spustom v dolino, šele v deveti pa bo cilj prvič na vzponu. Nato bodo gorske še tri etape zapored – 13., 14. in 15., najbrž pa bodo za razplet dirke odločilni najtežji vzponi na 17. etapi. Omeniti pa velja še predzadnjo, 20. etapo, ki bo prav tako gorska. To bo namreč zadnja priložnost, da se vrhe skupnega seštevka spremeni tik pred zaključkom dirke na Elizejskih poljanah v Parizu 23. julija.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.