Naslovnica Svet & EU V Parlamentu EU najprej o pandemiji, Afganistanu, Rusiji in Poljski

V Parlamentu EU najprej o pandemiji, Afganistanu, Rusiji in Poljski

Avtor: Spletno Uredništvo
Po dolgih poletnih počitnicah bo ta teden Evropski parlament spet pričel delati s polno paro in sicer je na vrsti septembrsko plenarno zasedanje. Poleg poročila o stanju v uniji se napoveduje še vrsta zanimivih tem, kot so pandemija, dogajanje v Afganistanu, odnosi z Rusijo in stanje pravne države na Poljskem.
Tudi predsednik parlamenta EU David Sassoli med počitnicami ni veliko pojavljal v javnosti (foto: europarl.europa.eu)

Poleg pričakovano dolge razprave o stanju v Evropski uniji, ki bo na vrsti v sredo, po govoru predsednice Komisije EU Ursule von der Leyen, se na prvem plenarnem zasedanju po dolgem poletnem premoru obeta nekaj zelo aktualnih tem. Najprej so se danes popoldan posvetili predlogom za krepitev Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni ter za boljše ukrepanje proti čezmejnim zdravstvenim grožnjam.

Jutri bodo tako poslanci evropskega parlamenta razpravljali z visokim predstavnikom Evropske unije za zunanje zadeve Josepom Borellom. Posvetili se bodo predvsem odzivu EU na humanitarno in migracijsko krizo v Afganistanu po umiku ZDA in vrnitvi Talibanov na oblast. Prav tako bo jutri Evropski parlament razpravljal o svojih novih priporočilih glede odnosov med EU in Rusijo.

Kot po naključju bo že v naslednjih dneh dokončno pričel delovati plinovod pod Severnim morjem Severni tok 2, ki bo ruski zemeljski plin dovažal neposredno v Nemčijo, kar marsikomu ni všeč. Zato se stopnjujejo razni pritiski, Parlament EU pa naj bi pozval k prevetritvi politike EU do Rusije. Nato bodo v sredo bodo poslanci glasovali o reformi modre karte EU za visoko usposobljene delavce, potem pa se bodo spet posvetili Brexitu.

»V sredo bodo poslanci najverjetneje potrdili rezervo za prilagoditev brexitu; sklad, ki bo s sredstvi v višini 5 milijard evrov pomagal ljudem, podjetjem in državam članicam pomagal premagovati družbene in gospodarske posledice izstopa Združenega kraljestva iz EU. Parlament bo glasoval tudi o resoluciji o prenehanju uporabe živali za raziskave in testiranja, o kateri je razpravljal na julijskem zasedanju,« so še pojasnili s Parlamenta EU.

Prav tako bodo v sredo parlamentarci ocenili grožnjo medijski svobodi na Poljskem. Tam je bila pred kratkim sprejeta nova medijska zakonodaja, ki je očitno sporna, načela pravne države pa so bila na Poljskem v zadnjem času že večkrat kršena.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.