Naslovnica Svet & EU V ospredju sta solidarnost in skupni boj proti katastrofam

V ospredju sta solidarnost in skupni boj proti katastrofam

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem, ko je včeraj potekala skupna globalna akcija zbiranja sredstev za pomoč revnejšim državam v boju proti pandemiji koronavirusa, so poslanci Odbora za proračun v Parlamentu EU glasovali o podaljšanju možnosti skupnih ukrepov ob izjemnih dogodkih tudi po letu 2020. Rdeča nit trenutnega dogajanja v vrhovih vseh struktur EU sta pomoč drugim ter skupni boj proti sedanji pandemiji in podobnim katastrofam. 

V ospredju sta solidarnost in skupni boj proti katastrofamVsi smo v isti kaši, o čemer priča tudi romunska pomoč, ki jo iztovarjajo italijanski Bersalglieri (foto: FB EU Council)

 

Včeraj so na globalni donatorski spletni konferenci predstavniki Sveta EU in Komisije EU, raznih skladov in večine najbogatejših držav severne poloble (brez ZDA) zbirali 7,5 milijarde evrov za odpravo lukenj v globalnem financiranju boja proti pandemiji. Sodelovali so Giuseppe Conte (italijanski premier), Emmanuel Macron, (predsednik Francije), Angela Merkel (kanclerka Nemčije), Erna Solberg (norveška premierka), Justin Trudeau (kanadski premier), Charles Michel (predsednik Sveta EU) in Ursula von der Leyen (predsednica Komisije EU).

Poslance v Parlamentu EU pa ta teden čaka še precej dela, k ga bodo predvidoma skoraj v celoti opravili na daljavo. Odbor za proračun je že včeraj glasoval o predlogu, naj načrt ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih zaobjame vse programe EU tudi po izteku leta 2020. Danes bodo predsednik parlamenta David Sassoli in vodje poslanskih skupin s predsednico Komisije EU Ursulo von der Leyen usklajevali nov dolgoročni proračun ter ga pripravili obravnavo celotnega Parlamenta na naslednjem plenarnem zasedanju 13. maja.

V soboto, 9. maja, pa so na vrsti praznovanje ‘Dneva Evrope’. Letos so želeli posebej svečano obeležiti 70. obletnico Schumanove deklaracije, ki je en ključnih trenutnov v zgodovini nastajanja Eu, kot jo poznamo danes. Toda zaradi pandemije bodo dogodki v Parlamentu EU potekali brez obiskovalcev, predvidene aktivnosti pa na daljavo – prek spleta, med drugim s predvajanji prek FB profilov in prek spletne razstave.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.