Naslovnica Svet & EU V koledarsko jesen z Evropskimi dnevi raziskav in inovacij

V koledarsko jesen z Evropskimi dnevi raziskav in inovacij

Avtor: Spletno Uredništvo

Komisija EU bo letos med 22. in 24. septembrom ponovno pripravila ‘Evropske dneve raziskav in inovacij’. Tako bodo istočasno povezali tvorce javnih politik, raziskovalce, podjetnike in splošno javnost, cilj projekta pa je povečati osveščenost o pomenu raziskav in investiranja vanje. Letos bo vso dogajanje potekalo kot virtualna konferenca, na kateri bo prek spleta sodelovalo prek 10.000 udeležencev.

V koledarsko jesen z Evropskimi dnevi raziskav in inovacijSodobno razsvetljen stadion, nov CD skupine Pink Floyd ali umetniški pogled na umetno oko? (foto: pxhere.com)

 

Komisija EU bo letos med 22. in 24. septembrom drugič izpeljala ‘Evropske dneve raziskav in inovacij’, oziroma ‘R&I dneve’. Gre za osrednji letni promocijski dogodek Komisije EU za področje raziskav in inovacij, saj se na enem mestu zberejo vsi najpomembnejši evropski deležniki iz segmenta raziskav in inovacij – politiki, predstavniki akademske sfere, raziskovalci, gospodarstveniki, potencialni investitorji in tudi splošna javnosti.

Zaradi pandemije koronavirusa bo druga izvedba dnevov R&I potekala le prek spleta. Virtualna izvedba konference bo omogočila spoštovanje vseh zdravstveno-varnostih predpisov ter bo predvidoma k sodelovanju pritegnila še več ljudi. Na video-konferenci bo govora o največjih evropskih izzivih in projektih na področju raziskav in inovacij, kot so javne politike, Zeleni dogovor, Digitalna Evropa in Obzorje Evrope.

»Ena ključnih aktivnosti bo namenjena tudi t.i. misijam v okviru bodočega programa Obzorje Evrope, saj bodo posebni odbori za misije že v uvodu v R&I dneve (22.9.2020 ob 9:30) uradno predali neodvisna strokovna poročila glede usmeritev, ciljev in pričakovanih rezultatov posameznih misij, ki naslavljajo področja klimatskih sprememb in družbene transformacije, raka, zdravja oceanov in morij, zdrave hrane in prsti ter klimatsko nevtralnih in pametnih mest,« so pojasnilo Komisije EU posredovali z Direktorata za znanost RS.

Neizbežno se bodo udeleženci dotaknili pandemije koronavirusa in njenih posledic –zdravstvenih, družbenih in gospodarskih. Posebna pozornost bo namenjena tudi približevanju znanosti splošni javnosti, v sklopu dogodka bo potekala posebna spletna razstava ‘Čudovita znanost’, kjer bodo lahko udeleženci v živo spremljali izvedbo eksperimentov ter rek spleta poklepetali z znanstveniki in raziskovalci.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.