Naslovnica Slovenija V Kočevju so odprli novo večgeneracijsko igrišče Srce soseske

V Kočevju so odprli novo večgeneracijsko igrišče Srce soseske

Avtor: Spletno Uredništvo

Obdobje pandemije koronavirusa je prineslo spoznanje, da se kot družba premalo posvečamo starejšim občanom. Sprostitev omejevalnih ukrepov pa je v Kočevju sovpadla z otvoritvijo večgeneracijsko igrišča Srce soseske. Projekt sodi v Strategijo lokalnega razvoja LAS po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe, ki se sofinancira iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

V Kočevju so odprli novo večgeneracijsko igrišče Srce soseskeNovo igrišče se ponaša z novo razsvetljavo, tako da bo uporabno in varno tudi ob večernih urah (foto: PR Občina Kočevje)

V Kočevju so že lani začeli projekt prenove nekdanjega otroškega igrišča, ki naj bi postalo prostor za večgeneracijsko druženje. Takoj po razglasitvi konca epidemije koronavirusa so novo igrišče za vse generacije, ki so ga poimenovali ‘Srce soseske’, tudi odprli za javnost. Namenjeno pa ni le le prebivalcem soseske, ampak celotnemu mestu in občini Kočevje, kar potrjuje tudi dejstvo, da so partnerji pri tem projektu Občina Kočevje, Komunala Kočevje in Klub mladih Kočevje.

»S prenovo je namreč prej zgolj otroško igrišče dobilo značaj večnamenske parkovne površine za druženje, igro in ustvarjanje različnih generacij. Sam projekt, ki je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, sicer še ni zaključen, saj poleg prenove zajema tudi izvedbo številnih delavnic in aktivnosti, od organizirane vadbe, bralnih uric in izobraževanj,« so sporočili z Občine Kočevje.

Prenovljeno igrišče ponuja več različnih igral in površin za otroke, prostore za druženje staršev oziroma spremljevalcev, del igrišča pa je prilagojen starejši generaciji. Tam je na voljo več družabnih iger, površine za telovadbo in prostor za počitek oz. sedenje, med gradnjo pa so mislili tudi na osebe s posebnimi potrebami. Poleg tega pa so v Srcu soseske zasadili več avtohtonih vrst dreves ter uredili poseben cvetlični travnik.

Oboje bo obiskovalce spodbujalo k spoznavanju naravnih materialov in različnih rastlin, ki jih je moč najti v lokalnem okolju. Sicer so v Kočevju v okviru istega projekta že pozimi pripravili prve delavnice o možnih načinih uporabe novega objekta, ki jih je sicer nato prekinila epidemija novega koronavirusa, a se bodo sedaj kmalu nadaljevale.Prek javnosti odprtih delavnic bi radi dorekli skupna pravila uporabe površin in tudi ločevanja odpadkov, za kar pripravljajo brošuro in table.

»V naslednjem letu sledi še izdelovanje brloga za žuželke, urejanje zeliščnega vrta, izdelava glasbenega portala ter razne druge delavnice in vodene aktivnosti za kakovostno druženje in preživljanje prostega časa vseh generacij. Med drugim se bo lokalna skupnost lahko bolje spoznala tudi na posebnem dogodku ‘Dan Srca soseske’,« so še pojasnili s kočevske Občine. Sicer projekt sodi v Strategijo lokalnega razvoja LAS po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe in se sofinancira iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

O

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.