Naslovnica Trendi V kina je prihrumel Izzivalec oziroma Ford proti Ferrariju

V kina je prihrumel Izzivalec oziroma Ford proti Ferrariju

Avtor: Spletno Uredništvo

Včeraj je v slovenska kina vstopil film Izzivalca. Gre za epsko avtomobilistično zgodbo o ‘utrganem’ ameriškem inženirju in britanskem vozniku, ki jim nihče ne verjame, da sta lahko s Fordom na prestižnem dirkališču v Le Mansu boljša od Ferrarija. 

V kina je prihrumel Izzivalec oziroma Ford proti Ferarriju Po včerajšnji predpremieri je film Izzivalec od danes v rednem programu v vseh slovenskih kinih (foto: kolosej.si)

 

Piše se leto 1966. Po šestih letih zaporednih zmag Ferrarija na najbolj prestižni vzdržljivostni avtomobilski dirki na svetu – 24 ur Le Mansa se najde nekdo, ki najbrž ni čisto pri sebi, a mu vseeno uspe nemogoče. Ekscentrična, odločna ekipa ameriških inženirjev pod vodstvom vizionarja Carolla Shelbyja iz nič izdela kasneje legendarni Ford GT40 in z njim porazi dominantni Ferrari. V filmu sta v glavnih vlogah Matt Damon in Christian Bale, poleg njiju pa igrajo še Caitriona Balfe, Jon Bernthal, Josh Lucas, Ray McKinnon, JJ Feild, Noah Jupe in mnogi drugi.

»Leta 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na vrhuncu svojega življenja, po tem ko zmaga najtežavnejšo dirko v moto športu – 24 urno dirko Le Mans. Vendar pa je njegova sreča kmalu porušena, saj mu zdravniki diagnosticirajo težavno srčno bolezen, zaradi katere ne sme nikoli več tekmovati. Izjemno iznajdljiv Shelby se tako posveti novi karieri – oblikovanju in prodaji avtomobilov v skladišču na Venice Beachu, kjer mu ob boku stoji tudi skupina inženirjev in mehanikov, med njimi tudi temperamenten testni voznik Ken Miles (Christian Bale).

Ken je britanski dirkaški šampion in družinski človek, briljanten za volanom, vendar pa tudi odrezav, aroganten in brez sprejemanja kompromisov. Ko se Shelbyjeva vozila na dirki Le Mans postavijo po robu uglednemu italijanskemu Enzu Ferrariju, to opazi tudi Ford Motor Company, ki najame Carrolla Shelbyja z namenom, da bi oblikoval in izdelal vrhunski dirkalni avtomobil, stroj, ki bi premagal Ferrarija na naizprosni francoski progi.

Odločeni, da jim bo kljub minimalnim zmožnostim uspelo, se Shelby, Miles in njuna skupina borijo proti vmešavanjem korporacij, zakonom fizike in njihovimi osebnimi demoni, da bi ustvarili revolucionarno vozilo, ki bo zasenčilo vsakega tekmovalca. Njihova neizprosna prizadevanja pa seveda ne ostanejo brez žrtev, saj se kljub svoji drznosti kmalu zavedo, da zmaga ne bo prišla brez svoje cene,« so zapisali v napovedniku filma Izzivalec na cineplexx.si.

Zgodba je posneta po resničnih dogodkih, a seveda s Holivudskega zornega kota, po katerem so zmagovalci Američani ‘dobri fantje’, ekipa Ferrarija na čelu z šefom Enzom Ferrarijem pa prepotentni ‘makaronarji’. Resnica je malce drugačna, saj je pokojni Enzo Ferrari veljal za pravega gentlemana stare šole, zato so ga globoko spoštovali tudi vsi konkurenti. Poleg tega pa se rivalstvo ni začelo leta 1966, ampak že leta 1963, ko je bil avtomobilski gigant Ford tik pred tem, da kupi podjetje Ferrari, ki je tedaj zašlo v finančne težave.

Ustanovitelj in lastnik Ferrarija Enzo pa se je v zadnjem hipu premislil in že izoblikovane pogodbe nazadnje ni podpisal. Baje predvsem zato, ker bi mu morali iz Detroita vsakič odobriti višino sredstev za Ferrarijeve tekmovalne ekipe. Pa še nekaj velja omeniti, da so bili prvi Shelbyevi Fordi zelo hitri, a obenem težko obvladljivi in Ken Miles se je z novim eksperimentalnim modelom ubil dva meseca po Le Mansu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.