Naslovnica Svet & EU Ervebo bo rešil milijone življenj

Ervebo bo rešil milijone življenj

Avtor: Spletno Uredništvo

S strani Evropske Komisije prihaja odlična novica za Afričane in tudi za ostale prebivalce planeta. Komisija je namreč pravkar odobrila izdajo dovoljenja za proizvodnjo prvega preizkušenega cepiva proti eboli, ki so ga poimenovali Ervebo.

 

Ervebo bo rešil milijone življenjZ Ebolo ni heca, v primeru okužbe je trenutno le 33% možnosti za preživetje (foto:pxhere.com)

 

Evropska komisija je te dni odobrila izdajo dovoljenja za promet podjetju Merck Sharp & Dohme B.V. in sicer za cepivo proti eboli z imenom Ervebo. Klinični razvoj novega cepiva Ervebo se je začel že pred petimi leti, ko je prišlo do novega izbruha epidemije ebole v državah zahodne Afriki. Število smrtnih primerov pri bolnikih, okuženih s tem virusom, je v preteklih izbruhih nihalo med 25 % in 90 %, zato je novo cepivo izjemno pomembno. Sicer je v zahodni Afriki v letih 2014–2016 prišlo do največjega izbruha doslej, ki je zahteval več kot 11.000 smrtnih žrtev.

A ta izbruh ni bil zadnji, saj se je epidemija začela šitiri po osrednji Afriki, natančneje po Demokratični republiki Kongo.Pri aktualnem izbruhu te smrtonosne bolezni v DR Kongo je stopnja umrljivosti še vedno izjemno visoka- približno 67 %. Z drugimi besedami to pomeni, da od treh obolelih dva ne bosta preživela. Z virusom ebole je bilo do sedaj v državi okuženih že več kot 3.000 ljudi, zato je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ob širjenju bolezni že julija letos na tem območju razglasila zdravstvene izredne razmere mednarodnih razsežnosti. .

Zelena luč za produkcijo novega cepiva Ervebo je odlična novica za afriško prebivalstvo, pa tudi za ostale prebivalce planeta, saj bolezen ne gleda na barvo kože. Da so po petih letih truda le razvili cepivo, imajo zasluge tudi sredstva EU. V tem času so raziskovalci za svoje aktivnosti in testiranja prejeli tudi podporo iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020. Novo cepivo Ervebo se sicer nekaj časa že uporablja in sicer kot del posebnega protokola za zaščito tistih ljudi, ki jim najbolj grozi okužba.

Gre predvsem za zdravstvene delavce in ostale ljudi, ki so bili izpostavljeni stikom z okuženimi osebami.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.