Naslovnica Slovenija V Izoli bosta jeseni prevladovali kulinarika in digitalizacija

V Izoli bosta jeseni prevladovali kulinarika in digitalizacija

Avtor: Spletno Uredništvo
S Turističnega združenja Izola poročajo o odličnih številkah poletne sezone, ki še traja. Prireditve in dogodki se bodo namreč vrstili vse do konca leta, v ospredju dogajanja pa bosta kulinarika in digitalizacija.
Priprava bobičev (foto: Jaka Ivančič/TZI)

Turistično združenje Izola (TZI) je te dni predstavilo odlične statistične podatke o obisku turistov v mesecu avgustu, ki le še potrjujejo skupno oceno o presenetljivo dobri turistični sezoni. Sicer se je september šele prevesil v drugo polovico, a v Izoli že gledajo naprej. Tako bodo vse od 8. oktobra do 24. novembra brbončice obiskovalcev razvajali s priljubljeno domačo istrsko enolončnico – bobiči.

Glavna sestavina te jedi je mlada, mlečna koruza, ki kuhana v družbi svinjskega mesa, ‘zabronjenega’ fižola (fižol je obran v fazi, ko prehaja iz mladega v suh fižol), mladega krompirja in svežega korenčka pritegne vsakega ljubitelja dobre hrane. Dnevi bobičev se bodo pričeli na drugo oktobrsko soboto, ko se bodo na mestnem Carinskem pomolu s svojimi verzijami bobičev predstavili izolski gostinci.

Jesen pa bo prinesla tudi veliko novosti na področju digitalizacije. Tako se napovedujejo rezultati projekta Izola – digitalni otok in sicer v obliki 3D videa, kjer si bodo gledalci lahko ogledali poskus rekonstrukcije rimske vile. Moč si bo ogledati tudi najlepšo poznobaročno palačo Istre – izolsko palačo Besenghi Degli Ughi. Oboje bo na ogled tudi v aplikaciji ‘Izolski kanočal’ (slov. izolski daljnogled), kjer bo uporabnik lahko pokukal v najpomembnejša obdobja izolske zgodovine.

Poleg tega se bo v Izoli kmalu zaključil projekt z naslovom ‘#BUTMUZ, Mreža in virtualizacija butičnih muzejev podeželja LAS Istre’, katerega namen sta promocija in digitalizacija podeželja slovenske Istre s posebnim poudarkom na manjše muzeje. Na koncu bo tudi vzpostavljeno posebno spletno mesto, kjer si bo moč na sodoben način pogledati vso kulturno in naravno dediščino Slovenske Istre.

»V sklopu projekta je bil narejen tudi delovni zvezek za drugo triado OŠ in gradivo za učitelje ter starše in turistični itinerarij, ki bo obiskovalcem olajšal raziskovanje naših krajev,« pa so zaključili na TZI.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.