Naslovnica Šport V evropskih nogometnih pokalih so ostali samo še najboljši 4

V evropskih nogometnih pokalih so ostali samo še najboljši 4

Avtor: Spletno Uredništvo

Ta teden bodo ljubitelji nogometa spet prišli na svoj račun. Tokrat so v Ligi prvakov in v Ligi Evropa na programu polfinala. Jutri bo prvi na vrsti dvoboj med Liverpoolom in Romo, ki ima tudi za Slovence zanimivo zgodovino. V sredo bo sledil obračun med minhenskim Bayernom in Realom iz Madrida, v četrtek pa bosta na sporedu še tekmi med Marsejem in Salzburgom ter med Arsenalom in Atleticom iz Madrida.

anfield

Liverpool in Roma sta zagotovo bolj ‘lačna’ trofej kot Bayern in Real (foto: Nigel Homer) 

 

Obračun med Romo in Liverpoolom se vrača med najbolj elitne tekme evropske nogometne sezone po dolgih 35 letih. Tedaj se finale Pokala prvakov (predhodnika sedanje Lige prvakov) na rimskem olimpijskem stadionu ni končal po željah Italijanov in slednji so zaradi slabšega izvajanja najstrožjih kazni morali v solzah gledati Angleže, kako po zmagi sredi Rima s dvigajo prestižni pokal. Po rednem delu je bilo 1:1, po streljanju najstrožjih kazni pa 5:3 za ‘atomski’ Liverpool, ki je tedaj igral za oko najlepši nogomet v Evropi.  

Manj znano dejstvo je, da bi moral na finalu enajstmetrovko za Romo po prvotnem načrtu izvajati tudi nogometaš slovenskih korenin Mark Štrukelj. Potem pa so se v strokovnem štabu Rome premislili, češ da je še premlad in namesto njega so na seznam izvajalcev vpisali izkušenega italijanskega reprezentanta Francesca Grazianija. Slednji pa je potem zgrešil odločilno enajstmetrovko… 

Letos bo dvojni polfinalni dvoboj med Romo in Liverpoolom predvsem v znamenju v znamenju Mohameda Salaha. Slednji je bil v Angliji pravkar proglašen za igralca leta, v Liverpool pa je prišel prav iz Rome. V Rimu je sicer Salah igral precej slabše in le na trenutke je bila njegova učinkovitost na nivoju njegove hitrosti. Navijačem Rome je ostal Egipčan dolžan mariskaj, a so slednji na njega letos najbrž že pozabili in sicer po zaslugi izjemne serije golov Edina Džeka.      

V sredo bo v Ligi prvakov sledil še prestižni dvoboj ‘leta’ med minhenskim Bayernom in Realom iz Madrida. Lahko že precej iztrošena nemška ekipa prepreči Realu pot do tretjega zaporednega naslova klubskih prvakov Evrope? Juventus je v četrtfinalu dokazal, da Real ni ravno nepremagljiv, Nemci pa so znani po svoji borbenosti. Španci se morda na papirju zdijo favoriti, toda takšne tekme velikokrat odločajo malenkosti in ‘nemško’ vztrajanje do zadnjega sodnikovega žvižga.     

V četrtek pa bosta na sporedu še prvi tekmi polfinala Lige Evropa med Marsejem in Salzburgom ter med Arsenalom in Atleticom iz Madrida. Na francosko-avstrijskem obračunu bi ljubitelji nogometa vsakakor morali videti največ zadetkov od vseh polfinalnih dvobojev, saj sta obe moštvi precej boljši v fazi napada kot v fazi obrambe.

Na tekmi med Arsenalom in Atleticom pa je moč pričakovati manj golov, tudi zaradi prisotnosti slovenskega reprezentančnega vratarja Jana Oblaka v vratih Madridčanov. Sicer bo moral Arsenal že na prvi domači tekmi iztržiti ugoden rezultat, saj bo na povratni tekmi to še precej težje. Za odhajajočega trenerja Arsenala Francoza Arsena Wengerja bo obenem to ena od zadnjih priložnost, da tudi v nogometni Evropi kaj osvoji s klubom, ki ga je vodil kar 22 let. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.