Naslovnica Svet & EU V dveh dneh dva huda udarca za evropske kriminalce

V dveh dneh dva huda udarca za evropske kriminalce

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski kriminalci si bodo prvi julijski teden dobro zapomnili. Potem, ko so italijanske oblasti v Salernu zasegle najbrž največjo količino amfetaminov v zgodovini, je danes sledila ogromna policijska akcija v Angliji, v kateri so med drugim aretirali 746 ljudi in zaplenili za 60 milijonov evrov ‘keša’ oz. gotovine.

V dveh dneh dva huda udarca za evropske kriminalceAmfetamin kaptagon je v zadnjih letih prikrito preplavil večino arabskega sveta, v Salernu pa so sedaj našli dovolj tabletk za vso Evropo (foto: Guardia di Finanza Napoli)

 

Italijanski finačni stražniki (Guardia di Finanza) so v pristanišču Salerno zaplenili več kot 84 milijonov tablet amfetaminov, oziroma kaptagona, ki so jih skrite v votlih valjih našli v ladijskem zabojniku. Po ugotovitvah stražnikov je tovor tehtal približno 14 ton, v maloprodaji pa naj bi tabletke kaptagona prinesle neverjetno milijardo evrov prihodkov. Šlo je torej za eno največjih zaplemb katerekoli droge v zgodovini. Glede na količino pa mamila zagotovo niso bila namenjena le za italijansko tržišče. 

Italijanske oblasti so še ugotovile, da je tablete izdelala Islamska država, ki jih je potrebovala predvsem za svoje vojake. Čeprav islamska vera prepoveduje uporabo drog, so namreč tudi skrajneži Islamske države, kjer so na primer ljudem odsekali glave že zaradi kajenja cigaret, spodbujali proizvodnjo različnih narkotikov v obliki tablet. Med temi je bil posebej priljubljen je bil prav kaptagon.

Gre namreč za psihostimulant, ki hkrati ustvarja občutke evforije, dobrega počutja in povečuje agresivnost, kar je naravnost idealno za vojaške spopade in tudi za teroristične pokole (Pariz, 2015). Ni povsem jasno, kako je ta pošiljka sploh lahko potovala prek Sirije in nato končala v Italiji, kot tudi ni jasno, kdaj in kje so bile tablete izdelane. Sicer pa so v Salernu finančni stražniki že pred dvema tednoma nazaj našli kontejner s tremi tonami hašiša in s 190 kilogrami amfetaminov, vse skupaj pa je bilo skrito pod pošiljko ponarejenih oblačil.

Danes pa je velikanska policijska akcija potekala v Veliki Britaniji. Vključevala je najrazličnejše policijske in varnostne strukture Združenega kraljevstva, potekala pa je pod vodstvom National Crime Agency. Začela se je potem, ko so francoske oblasti potrebovale štiri leta, da so vdrle v spletno platformo Encrochat. Slednja je bila namreč zaščitena z vrhunskim vojaškim šifriranjem, podjetje pa je najem komunikacijskih naprav mastno zaračunavalo.

Po poročanju angleškim medijev se je otoški del mednarodne policijske racije začel že aprila, prve dne junija pa so z Encrochata svojim uporabnikom javno oznanili, da so jim oblasti vdrle v strežnike. Angleška policija je morala zato pohiteti, očitno pa je bila vseeno izjemno uspešna. Aretirali so namreč kar 746 ljudi, zaplenili 77 kosov strelnega orožja, 1800 metkov, 4 ročne granate, 55 luksuzno dragih avtomobilov in skupno 2 toni drog. Predvsem pa so zaplenili kar 54 milijonov funtov v bankovcih, kar je enako 60 milijonom evrov gotovine.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.