Naslovnica Šport Ustanovitev e-športne zveze Slovenije in globalni razcvet e-športov

Ustanovitev e-športne zveze Slovenije in globalni razcvet e-športov

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem, ko je pandemija koronavirusa začasno zaustavila ves svetovni šport na prostem in v dvoranah, se je marsikje precej povečala priljubljenost e-športov. To velja tudi za Slovenijo, kjer so pravkar ustanovili e-športno zvezo Slovenije.

E-športna zveza Slovenije bo imela sedež v Ljubljani in delovala na področju celotne Slovenije (foto: eszs.si)

 

Istočasno, kot je pandemija koronavirusa zaustavila ves globalni šport na prostem in v dvoranah, pa so se spletni športi oziroma e-športi razcveteli. Omejitve gibanja, osame in karantene ne vplivajo na igranje iz domačega kavča, zato so se po svetu razbohotila različna združenja igralcev, nacionalne zveze pa se marsikje že povezujejo v mednarodna združenja.

Po poročanju specializiranih portalov ESI (esportsinsider.com) in Newzoo naj bi na primer v Srednji Ameriki lani zabeležili več kot 45 milijonov gledalcev e-športov, trend rasti pa naj bi letno znašal 17,5%. Liga Pro Gaming naj bi se kmalu razširila še na južnoameriške države Bolivijo, Kolumbijo in Čile. Širjenje je že pritegnilo tudi pomembne pokrovitelje, tako naj bi nekatera tekmovanja sponzoriral španski telefonski velikan Moviestar.

Pravkar pa so se stvari premaknile tudi v Sloveniji, saj je bila ustanovljena e-športna zveza Slovenije (EŠZS). »E-športna zveza Slovenije je novo ustanovljena zveza, katere namen je uveljavitev, širitev in regulacija e-športa v Sloveniji. Zveza je združenje društev, ki že dolga leta delujejo, sodelujejo in si prizadevajo za uspehe slovenskih organizacij in klanov na področju slovenskega e-športa.

E-športna zveza Slovenije bo ena izmed mnogih e-športnih zvez po celem svetu, katerih cilj je pridobitev prepoznavnosti pri olimpijskih zvezah in na političnih vrhovih ter priznanju e-športa kot šport,« so sporočili v prvi izjavi za javnost EŠZS. Zveza se bo v bližnji prihodnosti posvečala vsem tistim podrobnostim, ki so neizbežni temelj vsakega organiziranega športa.

Prioritete bodo organizacija e-športnih dogodkov, državnih in mednarodnih tekmovanj, popularizacija e-športov, pomoč novim e-športnim organizacijam, določanje pravil, skrb za verodostojnih rezultatov in šolanje sodnikov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.