Naslovnica Gospodarstvo Prek Obzorja bodo namenili 122 milijonov evrov za raziskave in izboljšave

Prek Obzorja bodo namenili 122 milijonov evrov za raziskave in izboljšave

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je pravkar objavila nov razpis, preko katerega bo iz svojega programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020 namenila 122 milijonov evrov za raziskave o koronavirusu in izboljšanje zboljšanje procesov odkrivanja bolezni, nadzora dogajanja in zdravljenja bolnikov .

Prek Obzorja bodo namenili 122 milijonov evrov za raziskave in izboljšave

Pandemija koronavirusa je spremenila marsikaj, morda tudi zavedanje o pomembnosti investicij v razvoj (foto: pixinio.com)

 

Evropska Komisija je objavila nov razpis, preko katerega bo iz svojega programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020 namenila 122 milijonov evrov za raziskave o koronavirusu Covid-19. Razpis je namenjen tako zdravstvenim strukturam, kot tudi gospodarskim organizacijam in je le zadnji v vrsti ukrepov organov EU na področju raziskav in inovacij.

Rok za oddajo vlog je 11. junij 2020, cilj novega razpisa pa je zagotoviti preoblikovanje proizvodnje za hitro izdelavo osnovne medicinske opreme in sanitetnega materiala oziroma za izboljšanje procesov odkrivanja bolezni, nadzora in oskrbe bolnikov. Malce bolj podrobno gre sicer za testiranje, zdravljenje, preventivo, razvoj medicinske tehnologije in razvoj digitalnih orodij.

„Za boj proti tej pandemiji s testiranjem, zdravljenjem in preventivo bomo mobilizirali vsa sredstva, ki jih imamo na voljo. Da bi bili v boju proti koronavirusu uspešni, pa moramo tudi razumeti, kako virus vpliva na našo družbo in kako te ukrepe čim bolje uporabiti. Raziskati moramo tehnološke rešitve za hitrejšo proizvodnjo medicinske opreme in sanitetnega materiala, spremljanje in preprečevanje širjenja bolezni ter boljšo oskrbo bolnikov,“ je dejala Komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

S krepitvijo zmogljivosti za proizvodnjo in uporabo že dostopnih rešitev dopolnjuje predhodne ukrepe, s tem novim ukrepom pa se bo predvidoma izboljšalo tudi razumevanje vedenjskih in socialno-ekonomskih učinkov epidemije. Novi razpis predstavlja le del naporov Evropske komisije, ki bo v okviru svoje pobude za globalni odziv na koronavirus prispevala 1,4 milijarde evrov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.