Naslovnica Magazin Uradni seznam ponudnikov storitev virtualnih valut v Sloveniji

Uradni seznam ponudnikov storitev virtualnih valut v Sloveniji

Avtor: Spletno Uredništvo
Urad Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja je objavil uradni seznam ponudnikov storitev virtualnih valut s sedežem ali s podružnico v Republiki Sloveniji. Gre za 10 družb, ki so tudi vpisane v register ponudnikov storitev virtualnih valut.
Uradni seznam ponudnikov storitev virtualnih valut v Sloveniji

Seznam ponudnikov storitev virtualnih valut na območju Slovenije je trenutno še zelo kratek (foto: gov.si)

Na spletni strani Urada Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja je bil pravkar objavljen seznam ponudnikov storitev virtualnih valut s sedežem ali s podružnico v RS, ki so tudi vpisani v poseben register. Tudi te družbe sodijo med zavezance, ki so določeni v 4. členu Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma in so dolžni izvajati ukrepe za odkrivanje in preprečevanje pranja denarja oz. financiranja terorizma.

Seznam registriranih ponudnikov storitev virtualnih valut v Sloveniji zaenkrat obsega le 10 družb. Te družbe so Ilirika kripto svet, Mbills, Orcabay, 40 Plus, Eligma, Incrementum, Venditor Ultimus, Moro & Kunst, Webs ter Infra-investments. Pregled ostalih javnih podatkov teh gospodarskih družb razkriva zanimiv podatek, da ima prav vseh deset sedež v slovenski prestolnici Ljubljani.

Sicer Urad Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja v skladu s 5. členom Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma vodi register ponudnikov storitev virtualnih valut, s ciljem zagotavljanja nadzora nad ponudniki teh storitev. Gre pa za dokaj novo področje, o katerem tudi na spletni strani Urada še ni prav veliko zapisanega, zato je moč v naslednjih letih pričakovati še kakšne dodatne zakonske spremembe.

Področji prodaje plemenskih konj in poslovanja s kriptovalutami, ki sicer obe sodita v pristojnosti Urada Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja, se na primer precej razlikujeta in najbrž potrebujeta vsaka svoj poseben sveženj zakonskih predpisov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.