Naslovnica Slovenija Predsodki še vedno ovirajo izboljšanje zaposljivosti Romov

Predsodki še vedno ovirajo izboljšanje zaposljivosti Romov

Avtor: Spletno Uredništvo
V naselju Tešanovci pri Moravski Toplicah je bil na vrsti seminar o izboljšanju zaposljivosti Romov. Dogodek je bil izpeljan v okviru mednarodnega projekta ‘ZAPROM – Spoštovanje raznolikosti kot temelj za integracijo Romov z zaposlovanjem’.
Predsodki še vedno ovirajo izboljšanje zaposljivosti Romov

Prisotni so ugotavljali, da so predsodki glede Romov še vedno močno prisotni (foto: gov.si)

Urad Vlade Republike Slovenije za narodnosti je bil nosilec seminarja, ki so ga poimenovali ‘Kaj lahko storim za izboljšanje zaposljivosti Romov’. Dogodek je potekal v Panonski vasi v Tešanovcih, ki se nahaja v neposredni bližini Moravskih Toplic. Vlada Republike Slovenije je decembra lanskega leta sprejela ‘Nacionalni program ukrepov za Rome za obdobje 2021–2030’.

V ta načrt so vključeni tudi vsi ukrepi, ki se tičejo zaposlovanja pripadnikov romske skupnosti, predstavil pa jih je direktor Urada Vlade RS za narodnosti Stanko Baluh, ki je opozoril, da glede Romov še vedno obstajajo predsodki v slovenski družbi. Seveda potem ti predsodki predstavljajo veliko oviro tudi na področju zaposlovanja pripadnikov romske skupnosti in njihovega širšega vključevanja v družbo.

»V nadaljevanju je dr. Vera Klopčič predstavila svoj prispevek z naslovom ‘Protiromizem in predsodki do Romov v Sloveniji in v Evropi’, Jožef Horvat Sandreli je spregovoril o položaju romske skupnosti v zadnjih desetletjih, Nada Babič Ivaniš pa je prikazala ugotovitve o zaposlenosti in zaposljivosti pripadnikov romske skupnosti. Sledila je razprava in zaključek seminarja s povzetkom glavnih ugotovitev,« so še zapisali z Urada Vlade RS za narodnosti.

Sicer je bil seminar pripravljen v okviru mednarodnega projekta ‘ZAPROM – Spoštovanje raznolikosti kot temelj za integracijo Romov z zaposlovanjem – primer Slovenije in Srbije’.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.