Naslovnica Svet & EU Urad Evropske varuhinje človekovih pravic tudi letos čaka veliko dela

Urad Evropske varuhinje človekovih pravic tudi letos čaka veliko dela

Avtor: Spletno Uredništvo

 Tudi Evropska unija potrebuje institucijo, ki se imenuje varuh človekovih pravic. Čeprav gre za organ EU, ga običajno poistovetimo z njegovim vodjem. To je Irka Emily O’Reilly, ki je bila decembra ponovno izvoljena za nov petletni mandat. Če je moč sklepati po podatkih iz leta 2018, varuhinjo in njene presenetljivo številne sodelavce tudi letos čaka veliko dela.

 Urad Evropske varuhinje človekovih pravic tudi letos čaka veliko dela

Predsednika Parlamenta EU Cassoli in varuhinja O’Reilly (foto: europarl.europa.eu)

 

Organ Evropskega varuha človekovih pravic poleg vodje sestavljajo še kabinet evropskega varuha človekovih pravic, generalni sekretariat, enota za obveščanje, enota za preiskave ter informacijsko in komunikacijsko tehnologijo (IKT), oddelek za informacijske in komunikacijske tehnologije, tri ‘navadne’ preiskovalne enote, enota za strateške preiskave, enota za kadrovske, upravne in proračunske zadeve, sektor za proračun, sektor za kadrovske zadeve, pooblaščenec za varstvo podatkov in uradnik za zagotavljanje preglednosti.

Irka Emily O’Reilly je prvič postala Evropska varuhinja človekovih pravic že oktobra leta 2013, pred tem pa je bila prva ženska na mestu irskega varuha človekovih pravic ter informacijska pooblaščenka, pooblaščenka za okoljske informacije, poročevalka in novinarka. Emily bo še za en mandat, oziroma za 5 let ostala evropska varuhinja človekovih pravic, potem ko je bila ponovno izvoljena v tretjem krogu tajnega glasovanja na decembrskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

Poslanci Evropskega parlamenta namreč izvolijo varuha na začetku vsakega novega parlamentarnega obdobja. »Evropski varuh človekovih pravic preiskuje pritožbe državljanov, prebivalcev Unije in organizacij s sedežem v Uniji, ki se nanašajo na slabo upravljanje s strani institucij ali drugih organov EU, kot so nepošteno ravnanje, diskriminacija, nepotrebne zamude ali nepravilni postopki.

Urad varuha lahko take preiskave začne tudi na lastno pobudo. Vsako leto poroča Evropskemu parlamentu,« pa delovanja institucije Evropskega varuha človekovih pravic pojasnjujejo v Parlamentu EU. V letu 2018, iz katerega izhajajo najbolj sveži podatki, je Evropska varuhinja človekovih pravic s sodelavci pomagala 17.996 ljudem, sprožila je novih 490 preiskav in jih skupno zaključila 545.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.