Naslovnica Slovenija Slovensko kmetijstvo in gastronomija se bosta srečala na konferenci v Mariboru

Slovensko kmetijstvo in gastronomija se bosta srečala na konferenci v Mariboru

Avtor: Spletno Uredništvo

Na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru bo 20. januarja potekala prva regijska konferenca ‘Slovensko kmetijstvo in gastronomija’.
Konferenca bo namenjena medsebojenu spoznavanju in strokovnemu sodelovanju predstavnikov živilske dejavnosti (kmetom, živilskim podjetjem, zadrugam) s ‘HORECA’ (hoteli, restavracije, catering) sistemom.

 Slovensko kmetijstvo in gastronomija se bosta srečala na konferenci v Mariboru

Slovenija premore velik potencial v naravnogeografskem, živilskem in gastronomskem području, potrebno pa bi bilo vse povezati skupaj (foto: hippopx.com)

 

Turistična gospodarska dejavnost naj bi v povezavi z gastronomskimi doživetji in s trajnostnim pristopom odpirala nova delovna mesta na podeželju. S tem bi dolgoročno pozitivno vplivala na generacijsko prenovo, ustrezno poselitev in podjetniške priložnosti slovenskih podeželskih območij. Potencial za sodelovanje in trajnostni razvoj različnih predelov Slovenije nedvomno obstaja, a je potrebna tudi koordinirana akcija za vzpostavitev relacij med živilsko in turistično panogo, zato so sklicali prvo konferenco ‘Slovensko kmetijstvo in gastronomija’.

»Osnova sta varna in kakovostna surovina slovenskih kmetij ter specifična in obdelana pokrajina slovenskega podeželja. Predvsem je potrebno slovensko gastronomsko ponudbo tesno povezati s slovenskimi kmetijskimi pridelki, pripravo hrane in pijače domačih pridelovalcev in to prodati kot slovensko zgodbo. Slovenija ima vrhunsko kulinariko in gastronomijo, kar v zadnjem času potrjujejo številne nagrade, zato je pravi čas, da to poudarjamo,« so ob premierne sklicu tovrstnega posvetovanja sporočili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

Prva regijska konferenca ‘Slovensko kmetijstvo in gastronomija’ bo na vrsti 20. januarja in sicer na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru. Potekala bo v organizaciji ‘Delovne skupine Slovenija – evropska regija gastronomije 2021 (DS SERG 2021)‘ pri MKGP. Na dogodku bo govora predvsem o sodelovanju akterjev živilske dejavnosti (kmetov, živilskih podjetij in zadrug) z akterji, ki so del sistema ‘HORECA’ (hoteli, restavracije, catering) ter tudi o načinih za lokalno sodelovanje na Štajerskem in v Prekmurju.

»Na regijski konferenci bodo udeleženci s predstavitvami in sodelovanjem na okrogli mizi predstavili pogoje sodelovanja, možne načine komuniciranja in priložnosti, ki se odpirajo na področju povezovanja kmetijstva, gastronomije in turizma v Sloveniji. Namen strokovnega srečanja je doreči možnosti doseganja ciljev DS SERG2021. Na okrogli mizi bodo povabljeni gosti poskušali odgovoriti na izzive in morebitne ovire pri uresničevanju konstruktivnega sodelovanja, učinkovitega komuniciranja in priložnostih za obojestransko rast,« so še sporočili z MKGP.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.