Naslovnica Gospodarstvo Upad opazen že marca, drugo četrtletje pa bo porazno

Upad opazen že marca, drugo četrtletje pa bo porazno

Avtor: Spletno Uredništvo

Banka Slovenije je pred kratkim objavila podatke o vrednost izvoza potovanj za prvi kvartal leta 2020. Podatki so pričakovano slabši kot v preteklosti, za kar je kriva pandemija. Upad je bil skoraj 18-odstoten, moč je pa pričakovati, da bodo številke v drugem kvartalu še precej bolj porazne.

 

Banka Slovenije je pred kratkim objavila podatke o vrednost izvoza potovanj za prvi kvartal leta 2020. Po teh podatkih je bilo v prvih treh mesecih leta izvoza potovanj za 399 milijonov evrov. Čeprav je bila v Sloveniji epidemija razglašena šele sredi marca – dva tedna pred zaključkom kvartala, se je po teh podatkih vrednost potovanj v primerjavi z enakim obdobjem lanskega prvega četrtletja že znižala za 17,9 %. Še bolj zgovorni so podatki za mesec marec.

»Marca 2020 je vrednost izvoza potovanj znašala 76 milijonov EUR in se je v primerjavi z marcem 2019 znižala za kar 56,6 %, kar kaže na močne posledice epidemije koronavirusa na slovenski turizem,« so povzeli na Slovenski turistični organizaciji. Sicer Svetovni potovalni in turistični svet (WTTC) vsako leto objavi poročilo o ekonomskem pomenu turizma v posameznih državah in v letošnjem poročilu pravi, da skupni prispevek turizma v Republiki Sloveniji predstavlja 9,9 % celotnega BDP.

Število zaposlenih v turizmu v Sloveniji je lani doseglo 10,3 % vseh zaposlitev, oziroma je v turizmu delalo 92.500 ljudi.To je malce več kot znaša evropsko povprečje, ki znaša 9,1 % BDP ter 9,7 % vseh zaposlitev (kar pomeni 37,1 milijonov delovnih mest). Sicer je zaradi globalnih posledic pandemije že moč napovedati, da bodo bodo številke v drugem kvartalu še precej bolj porazne od tistih iz prvega četrtletja. 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.