Naslovnica Šport Kapo dol pred fenomenalno Ilko Štuhec!

Kapo dol pred fenomenalno Ilko Štuhec!

Avtor: Spletno Uredništvo

Ilka Štuhec je včeraj drugič zapored osvojila naslov svetovne prvakinje v smuku ter tako spisala imenotno novo poglavje zgodbe o ‘vražjih Slovenkah’ v belem cirkusu. Zlato je prišlo kljub številnim težavam z zdravjem, dolgotrajni rehabiliticiji, nihanjem forme in rezultatov ter nazadnje še s skrajšano progo za smuk na Svetovnem prvenstvu v Švedskem Areju.   

Ilka Stuhec 22Zlata Ilka v elementu (foto: Stefan Brending/commons.wikimedia.org)

 

Namesto 2236 metrov so včeraj tekmovalke na smukaški preizkušnji svetovnega prvenstva v Areju presmučale le 1670 metrov, kar je prineslo izredno majhne razlike. Odločala je vsaka stotinka sekunde, oziroma vsaka minimalna površnost, ki bi ji sicer težko rekli napaka. Na koncu je nedvomno lahko zmagala le trenutno najboljša smučarka na svetu in na veliko slovensko veselje je to Ilka Štuhec! 

Drama ženskega smuka se je začela s startno številko 3, ko je Američanka Lindsey Vonn ob napovedani zadnji tekmi v karieri v cilju prevzela vodstvo z 0.33 sekunde naskoka. Ilka Štuhec se je v boj za stopničke spustila s startno številko 9, začela fantastično in imela že po prvem vmesnem času skoraj pol sekunde prednosti. Vrhunski nastop pa se je nadaljeval iz metra v meter, izjemno pa ji je uspel tudi ključni spodnji del proge in tudi zadnji zavoji.

Ciljno črto je Ilka prečkala z 0.49 sekunde prednosti in prevzela vodstvo, drama pa se je šele prav začela, sa je bilo na stratu še kup odličnih smučark. A Ilke ni prehitela več nobena. Najbližje ji je prišla Švicarka Corinne Suter, ki je za našo tekmovalko zaosala za 23 stotink. Ilka se je lahko zasluženo razveselila novega naslova svetovne prvakinje v smuku, podprvakinja je postala Suterjeva, Vonnova pa je z bronom sklenila izjemno kariero tako, kot se spodobi.

Junakinja dneva je bila nedvomno Slovenka, ki je postala svetovna smukaška prvakinja že leta 2017, potem pa je jeseni istega leta doživela hudo poškodbo kolenskih križnih vezi in izpustila celotno sezono, vključno z olimpijskimi igrami v Južni Koreji. Lani poleti se je po dolgotrajni rehabilitaciji pričel Ilkin povratek na bele strmine, postopno so sledili so tudi uspehi s stopičkami in zmagami v svetovnem pokalu.

Toda osrednji cilj sezone je bilo svetovno prvenstvo in najboljša slovenska smučarka ga ni zgrešila. ”Hvala za čestitke, mogoče se bom malo usedla in jokala. Že na startu sem se počutila super odločena, da se vržem dol in da odsmučam. Vedela sem kaj to pomeni, da je start znižan, da bo malo počasneje in da se da ponekod smučati še bolj direktno in po domače šparati metre. S tem ciljem sem se zagnala, da naredim vse kar sem si zastavila.

Potem je še posijalo sonce in bilo je res ‘s ketne’. Super. V bistvu se še nisem čisto umirila in dojela kaj sem spet naredila. Preprosto sem stala na startu, pripravljena da smučam in uživam in to mi je tudi uspelo”, je bila presrečna nova (in stara) svetovna prvakinja. Ilka je tako, podobno kot pred njo Mateja Svet, Špela Pretnar, Urška Horvat in seveda Tina Maze (pa še katerae druga od ‘vražjih Slovenk’) poskrbela za nov izjemen dosežek slovenskega športa.    

”Ni bilo tako enostavno. Bilo je veliko dela, analiz, želj, motivov, ovir v tem tednu. Na koncu pa je bila Ilkina strašanska moč koncentracije in akumulacija želje, eksplozija, ki jo je danes pokazala v minuti dobre vožnje. Verjamem, da ste to sami videli, kar se tega tiče je velika mojstrica in v veselje mi je, da sem lahko trener taki športnici.

Danes je vse potekalo po ustaljenem redu, živčnosti načeloma ni, poskušamo le zagotoviti varnost, da se kakšna neumnost ne zgodi že zjutraj na ogrevanju. Tam poskrbimo, da so stvari utečene, Ilka se čim bolje pripravi in tudi danes ni bilo nič kaj drugače,” so na spletni strani Smučarske zveze Slovenije zapisali komentar Ilkinega trenerja Grege Koštomaja po včerajšnjem, zares zgodovinskem uspehu.   

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.