Naslovnica Magazin Umetna inteligenca in kriminal na področju intelektualne lastnine

Umetna inteligenca in kriminal na področju intelektualne lastnine

Avtor: Spletno Uredništvo
Svet EU je lani kriminaliteto na področju intelektualne lastnine uvrstil med deset prednostnih nalog v boju proti organiziranemu. Urad EU za intelektualno lastnino je zato pripravil študijo o vplivu umetne inteligence na kršenje in tudi na zagotavljanje avtorskih ter dizajnerskih pravic.
Umetna inteligenca in kriminal na področju intelektualne lastnine

Umetna inteligenca je lahko orodje za kriminalce, še bolj koristna pa je lahko za varnostne organe  (foto: FB EUIPO)

Spletni kriminal ne počiva, ampak se širi na različna področja, tudi na področje intelektualne lastnine. Pri tem se kriminalci in organizirane združbe poslužujejo vedno bolj kompleksnih metod, tudi z uporabo umetne inteligence. To so očitno zaznale tudi strukture EU. Svet EU je tako kriminaliteto na področju intelektualne lastnine že lani uvrstil med 10 najpomembnejših nalog v boju proti organiziranemu kriminalu za obdobje 2022–2025.

Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO) je nato pripravil študijo o vplivu umetne inteligence na kršenje ter tudi na uveljavljanje avtorskih pravic ter pravic dizajnov. Strokovna skupina EUIPO je pred dnevi to študijo javno objavila. Analize kažejo, da se uporaba tehnologij umetne inteligence (AI) za kriminalne namene s časom povečuje, vendar se lahko AI zelo uspešno uporablja tudi proti spletnim kriminalcem.

Študija zato navaja različne načine, kako lahko umetna inteligenca izboljša učinkovitost pri odkrivanju kršitev. Trenutno so glavna področja razvoja AI strojno učenje, obdelava naravnega jezika, računalniški vid, ekspertni sistemi in razložljiva umetna inteligenca. AI  lahko na primer opredeli in prednostno razvrsti tveganja, hitreje prepozna zlonamerno opremo na omrežju, vodi odziv na incident ter celo zazna vdore, še preden se le-ti sploh zgodijo.

»Kot eno od ključnih področij izstopa strojno učenje, ki ga je mogoče uporabiti za razvoj posebnih orodij kazenskega pregona, kot so analiza velikih količin informacij za odkrivanje groženj in opredelitev botov socialnega inženiringa, skeniranje slik za odkrivanje lažnih strani ali nezakonitih vsebin, izboljšanje orodij za samodejno prepoznavanje vsebine in zagotavljanje vpogledov za ugotavljanje vzorcev kršitev.

Velik potencial imajo tudi druge tehnologije, izboljšane z umetno inteligenco, kot so kvantno računalništvo, veriženje podatkovnih blokov, 3D-tiskanje, generativno načrtovanje, storitve v oblaku in robotika,« so o poročilu, ki obsega 171 strani, med drugim pojasnili z Urada Republike Slovenije za intelektualno lastnino.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.