Naslovnica Gospodarstvo V Luki Koper z nadčloveškimi napori do rekordnih številk

V Luki Koper z nadčloveškimi napori do rekordnih številk

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Luke Koper d.d. še naprej prihajajo novice o zelo uspešnem poslovanju. Tokrat so zabeležili nov mesečni rekord v številu pretovorjenih kontejnerjev, tudi podatki pretovora v prvem kvartalu leta 2022 pa so spodbudni, saj kažejo na rast pretovora na skoraj vseh terminalih. A se zaposleni morajo v Luki Koper za te številke krepko truditi, saj dogajanje po svetu zahteva intenzivno prilagajanje.
V Luki Koper z nadčloveškimi napori do rekordnih številk

Zračna panorama edinega slovenskega tovornega pristanišča (foto: Kristjan Stojaković/FB Luka Koper)

Z Luke Koper d. d. so potrdili, da je njihov kontejnerski terminal v mesecu marcu z 99.533 pretovorjenimi kontejnerji (TEU) postavil nov mesečni rekord. Prav tako so na kontejnerskem terminalu v pravkar končanem mesecu marcu postavili še en rekord in sicer so na eni sami ladji matici pretovorili več kot 10.000 TEU, kar je za dobrih tisoč TEU več, kot je znašala predhodna rekordna količina.

Tudi podatki pretovora za celotno obdobje prvega kvartala letošnjega leta so zelo spodbudni, saj kažejo na rast pretovora na veliki večini terminalov. V Luki Koper pa se morajo za te rekorde krepko truditi, saj dogajanje po svetu zahteva nenehno prilagajanje. Celotna pomorska panoga in logistika se namreč soočajo z velikimi težavami, ki so jih  povzročila pandemija, pomanjkanje materialov in nazadnje še vojna v Ukrajini.

»V zadnjem obdobju pa opažamo, da se zaradi zasedenosti zalednih skladišč širše v regiji in težav v logističnih verigah, kontejnerji daljši čas zadržujejo na terminalu, kar v kombinaciji z večjim pretovorom vpliva na zasedenost skladiščnih površin znotraj pristanišča. V Luki Koper smo na te razmere odgovorili s povečanjem števila skladiščnih mest in z dodatnimi kadrovskimi resursi,« so pojasnili z Luke Koper.

Predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast pa je ob tem posebej zahvalil vsem zaposlenim v družbi, saj morajo včasih opraviti nadčloveške napore, da ohranjajo pristanišče pretočno. Za odpravo vrzeli glede skladiščnih kapacitet in za nadaljnji razvoj pristanišča pa bodo ključne dodatne površine (116.582 kvadr. metrov), ki jih je vlada pravkar vključila v koncesijsko območje, namenjene pa bodo predvsem za avtomobile in kontejnerje.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.