Naslovnica Magazin Ulični pogled je v 15 letih res približal svet uporabnikom

Ulični pogled je v 15 letih res približal svet uporabnikom

Avtor: Spletno Uredništvo
Vse bolj priljubljena storitev spletnega velikana Google Street View, oziroma v prevodu Ulični pogled, je pravkar praznovala svoj 15. rojstni dan. V tem času se je tako razvila, da danes beleži že 50 milijonov ogledov in prikazuje 8 milijonov fotografij. V teh 15-ih letih so sicer fotoaparati zajeli več kot 220 milijard Street View fotografij, snemalni avtomobili pa so skupno prevozili več kot 16 milijonov kilometrov.
Ulični pogled je v 15 letih res približal svet uporabnikom

Street view avto s kalifornijskimi tablicami (foto: grayling.com/Google)

Pisalo se je leto 2007, ko je družba Google objavila prve fotografije ‘Street View’ načina, oziroma po slovensko uličnega pogleda. Prve so bile uporabnikom na voljo ulice San Francisca, New Yorka, Las Vegasa, Miamija in Denverja. Od takrat so po svetu krožili sedaj že dobro znani ‘Street View avtomobili’, ki so v teh 15-ih letih zajeli več kot 220 milijard Street View fotografij in prevozili več kot 16 milijonov kilometrov.

Marsikje pa so fotografije posneli tudi brez avtomobilov, tako se lahko prek aplikacije Google maps najde tudi kakšen prizor iz Severne Koreje in celo z Antarktike. »Uporabniki lahko zahvaljujoč Google Street View obiščejo številna mesta, kulturne znamenitosti in naravne lepote po svetu in doma. Pet najbolj priljubljenih držav, ki jih uporabniki obiščejo prek storitve Street View, so Indonezija, Japonska, Mehika in Brazilija.

Slovenija, za katero so se tudi nedavno posodobile fotografije, se je izmed 100 držav uvrstila na 61. mesto, za Kambodžo in celo pred Egiptom,« so ob tej priložnosti sporočili z Googla. In katere slovenske znamenitosti si ljudje največkrat ogledujejo? Na področju naravnih in kulturnih znamenitosti so to Ljubljanski grad, soteska Vintgar in Predjamski grad, med muzeji pa Čarobni svet školjk Piran, Tehnopark Celje in Vila Vipolže.

Med plažami je prva plaža ob Blejskem jezeru (najbrž Grajsko kopališče), druga je precej presenetljivo plaža Valdoltra in tretja spet plaža ob Blejskem jezeru – Velika Zaka. Sicer pa so na voljo tudi posnetki notranjosti Mednarodne vesoljske postaje, posnetki podmorskega življenja na Galapagosu, najvišja stavba na svetu Burdž Khalifa, pogledi z Eifflovega stolpa, zbirka notranjosti in zunanjosti indijskega Tadž Mahala, piramid v sudanskem Meroëju, mreže trajektov v Sydneyju…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.