Naslovnica Svet & EU Tudi ZDA na seznamu neuspešnih okupatorjev Afganistana

Tudi ZDA na seznamu neuspešnih okupatorjev Afganistana

Avtor: Spletno Uredništvo

Afganstanski Talibani so v soboto v katarski prestolnici Dohi podpisali mirovni sporazum Združenimi državami Amerike (ZDA). Sporazum naj bi dokončno zaključil 18 let trajajoče vojaške spopade v Afganistanu. S podpisom mirovnega sporazuma so se ZDA formalno pridružile seznamu invazijskih vojsk, ki si niso uspele podrediti te države. Zgodovina se ponavlja …

Tudi ZDA na seznamu neuspešnih okupatorjev AfganistanaSlika afganistanskih ‘upornikov’, ki jo je narisal britanski oficir James Rattray leta 1841 (foto: en.wikipedia.org/The British Library)

 

Kaj imajo skupnega Perzijsko cesarstvo, Aleksander Veliki, Mongoli, indijski moguli, britanski kolonialni imperij, Sovjetska zveza in ZDA? Vsi so vojaško posredovali v Afganistanu in vsi so se morali prej ali slej sprijazniti z dejstvom, da ne morejo zmagati. Nekega dne so vsi morali lepo spakirati in se vrniti domov. Vse omenjene invazijske vojske so bile sicer precej bolje opremljene od lokalnih plemen, a to na dolgi rok to ni pomagalo. Zgodovina se pač ponavlja in nazadnje so se opekle Združene države Amerike ter njihovi zavezniki (tudi Slovenija ima vojaško enoto v Afganistanu).

Čeprav so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja prek CIE bistveno pripomogli k izgonu enot Sovjetske zveze iz nesrečne srednjeazijske države, so si potem Američani sami pripravili ‘afganistansko past’ (Osama bin Laden in talibani) ter tudi pošteno zabredli vanjo. 18 let je trajalo, da so na lastni koži ugotovili, kako je, kljub vsej vojaško-tehnološki premoči, Afganistan zanje neobvladljiv. Podobno, kot je bil pred desetletji zanje neobvladljiv Vietnam. Čeprav so od vseh invazijskih vojsk v zgodovini Američani vstopili v Afganistan z najbolj korektnimi nameni, pa jim na koncu ni preostalo drugega, kot da na skrivaj začnejo mirovne pregovore s Talibani.

Seveda je mir za lokalno prebivalstvo več kot dobrodošel, čeprav ne bodo kar čez noč rešena še nekatera ključna vprašanja. »Takšen dogovor lahko omogoči obnovo, razvoj, večja tuja vlaganja in hitrejši gospodarski napredek Afganistana. MZZ pozdravlja dosedanji napredek Afganistana in uspehe v boju proti terorizmu ter napore za uveljavitev človekovih pravic, zlasti pravic in opolnomočenje žensk in mladih, k čemur je v zadnjih letih finančno in z razvojnimi projekti prispevala tudi Slovenija.

Za nadaljnji vzdržen razvoj bodo ključnega pomena spoštovanje človekovih pravic, boj proti korupciji in izgradnja ter krepitev institucij afganistanske države«, so razplet dogajnja komentirali na slovenskem Ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ).  

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.