Naslovnica Gospodarstvo Slovenski napredek je omejen

Slovenski napredek je omejen

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je v sklopu letnega cikla evropskega semestra objavila 28 poročil o osrednjih družbeno-gospodarskih izzivih za vsako državo članico. Komisija EU je napredek Slovenije pri uresničevanju lanskih priporočil ocenila kot omejen, kar ni ravno najbolje.

Slovenski napredek je omejenSlovensko gospodarstvo lani ni napravilo dovolj velikih korakov proti Evropskemu zelenemu dogovoru (foto: lasko.info)

 

Zadnje poročilo Evropske komisije glede Slovenije potrjuje, da slovenska ekonomija še naprej zanesljivo raste, a je rast počasnejša kot v minulih letih. Položaj na trgu dela se izboljšuje, saj prihaja do povečevanja stopnje zaposlenosti in s tem povezanega nižanja stopnje brezposelnosti ter dolgotrajne brezposelnosti. Po poročilu Komisije EU naj bi te okoliščine zagotavljale primerno podlago za sprejem potrebnih strukturnih reform, kar bi prispevalo k izboljšanju dolgoročne vzdržnosti javnih financ in gospodarstva.

»Vendar pa so napori za sprejem reform, ki bi naslovili izzive starajočega se prebivalstva, zelo omejeni. Poročilo ugotavlja, da je Slovenija naredila omejen napredek pri sprejemanju pokojninske in zdravstvene reforme, medtem ko pri vzpostavitvi sistema dolgotrajne oskrbe ni nobenega napredka. Poročilo tudi ugotavlja, da ogljična intenzivnost gospodarstva ostaja visoka in da Slovenija nima celovite strategije za prilagajanje na podnebne spremembe,« so bili kritični v poročilu Komisije EU.

Sicer pa Slovenija dosega cilje trajnostnega razvoja in se predvsem glede socialnih ciljev uvršča višje od povprečja EU. Vendar pa je pod evropskim povprečjem delež naložb v BDP-ju Republike Slovenije. Manjše napredke so zaznali glede povečevanja zaposljivosti nizko usposobljenih in starejših delavcev, glede izboljšanja konkurenčnosti, profesionalizacije in neodvisnega nadzora pri javnem naročanju. Po skupni oceni Komisije EU je bil splošni napredek Slovenije pri uresničevanju lanskih priporočil omejen. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.