Naslovnica Slovenija Tudi v Tednu solidarnosti RKS alarm zaradi podnebnih sprememb

Tudi v Tednu solidarnosti RKS alarm zaradi podnebnih sprememb

Avtor: Spletno Uredništvo

 Bliža se Teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije. V tem tednu so na vseh poštah v Sloveniji v prodaji doplačilne elektronske znamke, na vseh železniških in avtobusnih postajah v Sloveniji pa doplačilne vozovnice – vse v vrednosti 0,17 evra. Sredstva se stekajo v sklad solidarnosti RKS, namenjena pa so hitri pomoči prebivalcem ob naravnih ali drugih nesrečah.

Tudi v Tednu solidarnosti RKS alarm zaradi podnebnih spremembLani so v Tednu solidarnosti RKS s prodajo doplačilnih znamk in vozovnic zbrali 589.280,47 evrov, štiri večja neurja pa so povzročila za 73,6 milijonov evrov gmotne škode (foto: FB RKS)

 

Vsako leto je od 1. do 8. novembra na vrsti Teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije (RKS). V tem obdobju so na vse bolj redkih še delujočih poštah v Sloveniji v prodaji doplačilne elektronske znamke, na vseh železniških in avtobusnih postajah pa doplačilne vozovnice. Znamke in vozovnice stanejo 17 centov, prek njih zbrana sredstva pa se zbirajo v poseben sklad. RKS iz tega sklada solidarnosti omogoči takojšnjo pomoč različnih nesrečah, med katerimi so velikokrat naravne ujme.

Podnebje se namreč spreminja in meteoroloških ekstremov je iz leta v leto več. Zato letos še pred pričetkom Tedna solidarnosti iz RKS pozivajo k hitremu in nujnemu ukrepanju zaradi podnebnih sprememb, ki že resno ogrožajo naš planet. »Vse bolj intenzivne posledice okolijskih sprememb iz leta v leto čutimo tudi pri nas in čas je, da prižgemo vse alarme za ohranitev našega edinega doma in se dobro pripravimo za primer naravnih in drugih nesreč.

Mnogi, na prvi pogled povsem mirnotekoči vodotoki, so v Sloveniji v preteklih letih pokazali, da zmorejo hipno prerasti v uničujoče hudournike, ki odnašajo vse pred seboj in zalijejo kleti in pritlične bivanjske prostore, prožijo se plazovi, padajo drevesa, toča razbije strešno kritino… Nastaja velika gmotna škoda, ponekod so ponesrečeni tudi ljudje,« pravijo na RKS. Ob takšnih dogodkih sta prvi nalogi RKS pomoč in zaščita ljudi, ki so se znašli v stiski, zato je pomembno, da je takoj na voljo finančni vir.

»Tak finančni vir je Sklad solidarnosti pri Rdečem križu Slovenije, v katerega vplačujete z nakupom doplačilnic med tednom solidarnosti. Iz tega sklada prizadetim v nesrečah takoj namenimo pomoč,« pravi predsednica Rdečega križa Slovenije Vesna Mikuž. 30% zbranih sredstev se uporablja za enkratne finančne pomoči ob nesrečah manjšega obsega na lokalni ravni, 70% sredstev pa za zagotavljanje pomoči ob nesrečah večjega obsega na nacionalni ravni.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.