Naslovnica Slovenija Tudi v letu 2021 je bilo nesreč v gorah veliko preveč

Tudi v letu 2021 je bilo nesreč v gorah veliko preveč

Avtor: Spletno Uredništvo
Planinska zveze Slovenije je pred kratkim objavila sveže podatke o gorskih reševanjih. Tako reševanj, kot tudi smrti planincev, je v slovenskem gorskem svetu še vedno preveč. Zato pozivi k organiziranem in dobro pripravljenem obiskovanju gora nikoli niso odveč, spremljanje stopnje nevarnosti proženja snežnih plazov pa zagotovo sodi med ključne priprave pred vsakim odhodom v gore.
Zasnežene gore zahtevajo izurjenega, opremljenega in spoštljivega obiskovalca (foto: PZS/Manca Ogrin)

Planinska zveza Slovenija (PZS) ugotavlja, da slovenski gorski reševalci iz leta v leto posredujejo pogosteje. Do pričetka letošnjega decembra so tako izpeljali že 602 reševalnih akciji, medtem ko so jih v celotnem lanskem letu precej manj – 485 (na te številke je zagotovo vplivalo tudi zapiranje planinskih koč zaradi pandemije koronavirusa). Vseeno pa je bilo tudi letos vsaj 29 reševalnih akcij, ko ponesrečencem ni bilo več pomoči.

Sicer podatki niso dokončni, saj so bili objavljeni prve dni decembra, leta 2021 pa še ni konec. V lanskih 12 mesecih bilo smrtnih primerov še nekaj več – 33. Čeprav je vsak smrt odveč, je torej smrtnih primerov v slovenskih gorah še vedno absolutno preveč. Slovenski gorski reševalci so prek analize hitro dobili potrditev, da je med posredovanji gorskih reševalcev zelo malo dogodkov na organiziranih planinskih aktivnostih.

Zato svetujejo vsem obiskovalcem gora, da se pridružijo kateremu od 293 slovenskih planinskih društev in klubov. Članstva v planinski organizaciji prinaša izmenjavo izkušenj, brezplačne nasvete in večjo varnost v gorah. S PZS so posebej opozorili tudi na plazove, ki so na celotnem območju držav alpskega loka najpogostejši vzrok za nesreče v gorah.

Trenutno je v Sloveniji nevernost snežnih plazov le zmerna – druge stopnje (na letvici od 1 do 5). Vendar pa vremenska napoved pravi, da pravkar prihaja z zahoda fronta s padavinami,  zato se lahko od srede dalje zaradi odjuge stopnja nevarnosti plazov vsaj ponekod zelo hitro poviša.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.