Naslovnica Slovenija Tudi Slovenija del koalicije proti ilegalni trgovini z odpadki

Tudi Slovenija del koalicije proti ilegalni trgovini z odpadki

Avtor: Spletno Uredništvo
Inšpektorat za okolje in prostor sodeluje pri mednarodnem projektu Waste Force, katerega cilj je boj proti nezakoniti trgovini z odpadki in kaznivim dejanjem s tega področja. Nekoč je bila Afrika smetišče sveta, danes pa se je težišče preselilo na azijsko-pacifiško regija. Smeti proizvajajo predvsem razvite države, torej tudi države EU.
Med lanskim poletnim nadzorom so našli ilegalno pošiljko rabljenih gum (foto: Inšpektorat RS za okolje in prostor)

Problem odpadkov, ki iz tako imenovanega razvitega sveta pristanejo v manj razvitih državah, zagotovo ni nov. Italijansko novinarko Ilario Alpi in njenega slovenskega snemalca Mirana Hrovatina so leta 1994 ubili v Somaliji in sicer zaradi tega, ker sta začela odvijati klobčič kriminalne zgodbe, kako so visoko strupeni odpadki iz Italije končali kot gradbeni material za somalske ceste.

Ker je Slovenija tranzitna država z večjim tovornim pristaniščem in se trenutno še vedno nahaja na zunanji meji EU, Inšpektorat za okolje in prostor RS redno preverja kamionske pošiljke smeti, ki potujejo čez Slovenijo. Tako so na primer lani v avgustu zaustavili kamion s pošiljko odpadnih gum, ki je iz Hrvaške potovala v Italijo, čeprav naj bi bila po dokumentih končna destinacija teh pnevmatik nekje drugje.

Projekt Waste Force sicer v boju proti ilegalni trgovini z odpadki povezuje državne organe, ki obravnavajo različna kazniva dejanja, povezana z odpadki – okoljske inšpektorate, organe kazenskega pregona, carinske službe, policijske enote in tožilce, tako v Evropi kot v azijsko-pacifiški regiji. Prav azijsko-pacifiška regija se zadnja leta spopada z gorami odpadkov, ki nazadnje pristanejo na plažah, ali pa kar sredi oceana tvorijo plavajoče otoke smeti.

Na zaključni konferenci projekta Waste Force pred dnevi prisostvovalo več kot 120 udeležencev. Poleg projektnih partnerjev, ki so sodelovali na izobraževanjih, so se spletnega dogodka udeležili bili tudi predstavniki Evropske komisije, Sekretariata Baselske konvencije, Europola, Interpola in drugih organizacij. Projekt Waste Force financira Sklad Evropske unije za notranjo varnost – Police (ISFP).

»Glavna tema konference je bila predstavitev dela ter končnih rezultatov projekta na področju boja proti nezakoniti trgovini z odpadki in kaznivih dejanj na tem področju. Projekt si bo prizadeval tudi za krepitev mednarodnega operativnega povezovanja med Evropo in azijsko-pacifiško regijo z dejavnostmi izmenjave informacij in namenskih materialov za usposabljanje,« so med drugim sporočili z Inšpektorata za okolje in prostor.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.