Naslovnica Slovenija Tudi Praznik olja in bledeža z zvrhanim košem dobrot

Tudi Praznik olja in bledeža z zvrhanim košem dobrot

Avtor: Spletno Uredništvo
Po uspešno izpeljanem 10. ‘Prazniku vina in česna’ v Novi vasi bodo ta konec tedna v zaledju piranske občine praznovali še v sosednji vasi – Padni. Tam bodo prav tako s pomočjo Turističnega združenja Portorož pripravili ‘Praznik olja in bledeža’.
Tudi Praznik olja in bledeža z zvrhanim košem dobrot

Tudi ročno izdelani spominčki bodo na voljo v Padni (foto: TZP/Ivan Pisar Vanč)

Po 10. ‘Prazniku vina in česna’, ki ga je v zaledju piranske občine minuli konec tedna gostila Nova vas, bo to soboto in nedeljo praznično v sosednji Padni, kjer bo na sporedu ‘Praznik olja in bledeža’. Tam bodo domačini ob sodelovanju Turističnega združenja Portorož (TZP) obiskovalcem ponudili predvsem različne lokalne avtohtone sorte oljčnega olja in okusne jedi iz blitve (bledeža).

Poleg tega bodo po domačijah v vasi na voljo tudi številne druge domače jedi. Prav tako bodo pripravili tržnico, kjer bodo poleg istrskih sort oljčnega olja na pokušino tudi ostale jedi iz lokalnih kmetijskih pridelkov ter tudi nekatere tradicionalne stare istrske jedi. Na ogled bodo tudi vaške znamenitosti, organizirani bodo vodeni ogledi in pohod po Padni in okolici. Na prazniku ne bo plastike za enkratno uporabo, ampak kartonasta embalaža in papirnate vrečke.

»Padna je idilična vasica na piranskem podeželju, kjer vas čakajo mir in čudoviti razgledi na sosednje griče ter Piranski zaliv. Svoje otroštvo je tam preživljal tudi eden najvidnejših slovenskih slikarjev 20. stoletja Božidar Jakac in v prenovljenih prostorih nekdanje padenske šole je na ogled zbirka njegovih grafik in risb. Padni pa prav poseben čar dajejo tudi prijazni domačini, ki radi ponudijo kakšno domačo dobroto,« pravijo na TZP.

Program praznika je izjemno peter. Obe dneva bo med 16. in 21. uro potekala istrska kmečka tržnica, med 17. in 19. uro bo odprt razstavni salon Gold Istra tartufi, na ogled bosta tudi galerija Božidarja Jakca in cerkev Sv. Blaža, ob 17.30 in ob 20.00 bodo predvajali narečni film ‘Kartoline’, ob 18.30 in 21.00 pa dokumentarni film o Padni. Ob 17. Za otroke bodo pripravili delavnico izdelovanja okraskov iz recikliranih materialov ter lončarsko delavnico.

V soboto bo potekal narečni festival s predstavitvijo istrske narodne noše, medtem ko bosta večera v znamenju glasbe in plesa. V soboto bo med 18. in 21. uro vzdušje ogrevala Klapa San Lorenzo, ki se bo sprehajala po vasi od hiše do hiše. Nato bo po 21. uri na sporedu  skupina ‘Ne me jugat’. V nedeljo bodo med 18. in 21. uro po vasi prepevali in igrali MPZ Pergola ter pihalni orkester Banda di Buie, nakar bo od 21. ure dalje pela klapa Semikantà.

»Paznik bo tudi športno obarvan. V soboto ob 13.00 bo potekal balinarski turnir za Pokal Padne 2021, tako v soboto kot v nedeljo pa se bodo obiskovalci lahko podali na Padenski pohod. Zbirno mesto bo ob 16.30 pred TIC Padna, pohod bo trajal približno eno uro in pol, obvezna je predhodna prijava,« so še sporočili s TZP in dodali, da je tudi za voden ogled Padne obvezna predhodna prijava ter, da bodo na voljo brezplačni avtobusni prevozi iz Pirana.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.