Naslovnica Svet & EU Sprejeli so ukrepe za prehod v zeleno gospodarstvo

Sprejeli so ukrepe za prehod v zeleno gospodarstvo

Avtor: Spletno Uredništvo
Komisija EU je včeraj potrdila ukrepe na področjih podnebne in energetske politike, rabe zemljišč, prometa in davkov. Vsi ti ukrepi vodijo k cilju občutnega zmanjšanja neto emisij toplogrednih plinov do leta 2030, oziroma k prehodu EU v zeleno gospodarstvo.
V prihodnjih dveh desetletjih se obeta prava zelena revolucija (foto: pixabay.com)

Komisija EU je včeraj sprejela dokument, v katerem so nanizani vsi ukrepi, ki bodo predvidoma vodili k uresničevanju ‘Evropskega zelenega dogovora’. Gre za ukrepe na področjih podnebne in energetske politike, rabe zemljišč, prometa in tudi davkov. Ti ukrepi bodo omogočili hitrejše zmanjševanje emisij toplogrednih plinov za vsaj 55% do leta 2030. Pri tem zmanjšanju pa gre za primerjavo z ravnmi emisij iz leta 1990 in ne npr. iz ‘zadnjega predkoronskega leta 2019’, zato je verodostojnost meritev malce vprašljiva.

»Med predlaganimi ukrepi so: uvedba trgovanja z emisijami v novih sektorjih in poostritev obstoječega sistema EU za trgovanje z emisijami, večja uporaba energije iz obnovljivih virov, večja energijska učinkovitost, hitrejše uvajanje nizkoemisijskih načinov prevoza skupaj s potrebno infrastrukturo in gorivi, uskladitev davčnih politik s cilji evropskega zelenega dogovora, ukrepi za preprečevanje selitve virov CO2 ter orodja za ohranjanje in razširjanje naših naravnih ponorov ogljika,« so ob sprejetju predlogov pojasnili s Komisije EU.

Kar zagotovo ni sporno, je dejstvo, da je potrebno drastično zmanjšanje emisij, če želijo države EU do leta 2050 Evropo spremeniti v prvo podnebno nevtralno celino na svetu in s tem uresničiti evropski zeleni dogovor. Zato je sprejetje ukrepov s strani Komisije EU najbrž kar prelomni dogodek, s katerim se je dokončno začel proces korenite preobrazbe evropskega gospodarstva in posledično tudi družbe.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.