Naslovnica Šport Tudi muzej svetovnega nogometa med kriminalnimi posli predsednika FIFA

Tudi muzej svetovnega nogometa med kriminalnimi posli predsednika FIFA

Avtor: Spletno Uredništvo

Zaradi koronavirusa najbolj neobičajno športno leto v sodobni zgodovini so zaznamovali tudi škandali v vrhu Mednarodne oz. svetovne nogometne zveze FIFE. Nazadnje so na FIFA kar sami obtožili svojega nekdanjega predsednika Švicarja Seppa Blatterja zaradi finančnih nepravilnosti pri izgradnji muzeja v vrednosti 563 milijonov dolarjev. Pri tem je absurdno, da je idejo izgradnje muzeja najbolj podpiral današnji predsednik FIFA – Švicar Gianni Infantino. 

 Tudi muzej svetovnega nogometa med kriminalnimi posli predsednika FIFAPrizor iz muzeja svetovnega nogometa, ki je že od svojega odprtja prinašal izgubo (foto: FB World Football Museum)

 

Na Mednarodni nogometni federaciji FIFA si bodo leto 2020 nedvomno dobro zapomnili. Pa ne le zaradi koronavirusa Covid 19, ampak tudi zaradi vrste novih škandalov in procesov, ki so jih bili deležni v zadnjih mesecih. Naj spomnemo, da je pred natanko mesecem dni FIFA za vse večne čase suspendirala predsednika nogometne zveze Haitija Yvesa Jean-Barta, ki je zagrešil vrsto spolnih zlorab nad mladimi igralkami.

Istočasno je za pet let s prepovedjo opravljanja vseh funkcij kaznovala še predsednika Afriške nogometne konfederacije Ahmada Ahmada in sicer zaradi finančnih malverzacij. Že tedaj je zaradi podobno sumljivih poslov tekel tudi sodni postopek proti nekdanjemu predsedniku FIFA Josephu Blatterju, natančneje je šlo za njegovo vlogo pri projektu muzeja nogometa v švicarskem Zürichu.

Po navedbah FIFA je nekdanje vodstvo krovne svetovne nogometne organizacije namenilo 140 milijonov švicarskih frankov za obnovo muzeja, ki mu pravijo tudi ‘Haus zur Enge’, poleg tega pa je sklenilo najemno pogodbo pod neugodnimi pogoji, kar na bi po poročanju vrste mednarodnih medijev FIFA do leta 2045 stalo dodatnih 360 milijonov švicarskih frankov. Muzej je odprl vrata februarja 2016, a med turisti doslej ni bil prav priljubljen.

Sicer naj bi idejo o odprtju muzeja dobil prav prejšnji dolgoletni predsednik FIFA Švicar Joseph Blatter, idejo pa je podprl tedanji generalni sekretar evropske nogometne zveze UEFA, danes predsednik FIFA Gianni Infantino, ki je zanimivo, prav tako kot Blatter – Švicar. In ker je v nogometu običajno najbolj pomemben rezultat – prvo leto naj bi muzej prinesel 30 milijonov švicarskih frankov izgube.

Preiskave nečednih poslov Blatterja so se sicer začele z obtožnico FBI-ja leta 2015, kmalu zatem pa ga je (najprej za 8, potem le za 6 let) suspendirala tudi FIFA.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.