Naslovnica Svet & EU Cepivo prihaja v soboto

Cepivo prihaja v soboto

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je včeraj, pa čeprav le pogojno, le izdala prvo dovoljenje za cepivo proti koronavirusu COVID-19, ki sta ga razvili družbi BioNTech in Pfizer. Cepivo je bilo pred tem odobreno s strani Evropske agencije za zdravila (EMA).

Cepivo prihaja v sobotoČe bodo države EU v soboto res dobile prve doze, bi lahko cepljenje tudi v Sloveniji steklo najkasneje v ponedeljek (foto: pixnio.com)

 

Komisija EU je včeraj, pa čeprav le pogojno, le izdala prvo dovoljenje za cepivo proti okužbi s koronavirusom COVID-19. Prvo mesto je pripadlo cepivu, ki sta ga skupaj razvili nemška družba BioNTech in ameriška farmacevtski gigant Pfizer. Dovoljenje, ki so ga potrdile tudi države članice (?), je bilo izdano potem, ko je Evropska agencija za zdravila (EMA) uspešno testirala podrobnosti glede varnosti, učinkovitosti in kakovosti cepiva.

»Danes smo evropski zgodbi o uspehu dodali novo pomembno poglavje. Odobrili smo prvo varno in učinkovito cepivo proti COVID-19. Kmalu bo na voljo še več cepiv. Odmerki danes odobrenega cepiva bodo dostopni vsem državam EU hkrati in pod enakimi pogoji. Tako lahko to težko leto zaključimo z vedrino in obrnemo nov list v boju proti pandemiji. Vsi smo v istem čolnu,« je ob tem izjavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Družbi BioNTech in Pfizer sta že 1. decembra vložili uradno vlogo za pogojno dovoljenje za promet, EMA pa je cepivo testirala že od 6 oktobra. Postopki so potekali pospešeno, saj je število smrtnih žrtev pandemije iz dneva v dan večje. V izjavi za javnost Komisije EU so dodali še, da novo cepivo temelji na tehnologiji informacijske ribonukleinske kisline (mRNK) in podrobno pojasnili njegov delovanje.

Kot je bilo napovedano, naj bi Komisija EU, države EU in proizvajalec cepiva uspeli izpeljati dostavo prvih doz že v soboto, 26. decembra. Cepljenje bi se nato začelo, tako da bi se lahko cepljenje na evropski ravni začelo ist dan, ali dan kasneje – torej v nedeljo 27. decembra. Dostava naj bi se nato stopnjevala v tedenskem ritmu, vseh 200 milijonov doz pa naj bi razdelili do septembra prihodnjega leta.

Medtem pa na družbenih omrežjih samozvani strokovnjaki vztrajno širijo nove in nove dezinformacije, da to prvo cepivo v EU in tudi vsa ostala cepiva ne delujejo, da prihaja Covid 21, da bodo vsak hip po vsej EU razglasili izredne razmere, da bodo postavili vojaške poljske bolnišnice, da bo cepljenje obvezno za vse, da bodo kaznovali vse tiste, ki se ne bodo cepili, itd. Tokrat pa so pozabili na povezavo Covida 19 s tehnologijo 5G in z vesoljci, kar je še bolj nenavadno.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.