Naslovnica Slovenija Tudi letos alarm zaradi širjenja afriške prašičje kuge

Tudi letos alarm zaradi širjenja afriške prašičje kuge

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sta že četrto leto zapored sprožila opozorilno kampanjo glede izbruhov afriške prašičje kuge v Evropi.
Tudi letos alarm zaradi širjenja afriške prašičje kuge

Afriška prašičja kuga se že od leta 2014 spet širi po Evropi in Aziji (foto: afriskaprasicjakuga.si)

Uprava RS varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) sta že četrto leto zapored sprožila opozorilno kampanjo glede izbruhov afriške prašičje kuge (APK) po Evropi. Sicer ta bolezen v Sloveniji še ni bila zaznana, vendar pogosti izbruhi na vzhodu in tudi na zahodu Slovenije predstavljajo vse večje tveganje za slovenske domače in še posebej za divje prašiče.

»Bolezen se širi ne glede na državne meje in ima resne socialno-ekonomske posledice, predvsem zaradi omejitev trgovanja in mednarodne trgovine z živimi prašiči, mesom ter izdelki, ki izvirajo iz prašičev. APK je nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev, za katero ni cepiva. Za bolezen so značilne rdečine po koži ter nenaden, visok pogin, ne predstavlja pa nevarnosti za zdravje ljudi in zdravje drugih živalskih vrst,« so pojasnili z MKGP.

Vzrok za nov alarm v Sloveniji je nov pojav bolezni pri divjih prašičih na celinskem delu zahodne Italije v regijah Piemont, Ligurija in Lacij. Poleg tega se je v Nemčiji bolezen prenesla na jugozahod države do francoske meje, letos pa so bolezen zaznali še v Romuniji, na Madžarskem, Estoniji, Litvi, Bolgariji, Latviji, Slovaški, Moldaviji, Rusiji, Poljski, Grčiji, Ukrajini in Severni Makedoniji. Posebej velja omeniti Srbijo, kjer je okužba prisotna že četrto leto zapored.

Svinjina je namreč v Srbiji daleč najbolj priljubljena vrst mesa v prehrani prebivalstva. Z UVHVVR so še opozorili, da je pojavljanje bolezni v poletnih mesecih na višku, tveganje za vnos in širjenje APK se še veča zaradi večjega števila turistov. Slovenski prašičerejci morajo biti pozorni na zdravstveno stanje svojih prašičev, slovenski lovci pa na pojav poginov v populaciji divjih prašičev oz. na morebitne opazne spremembe njihovega zdravstvenega stanja.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.