Naslovnica Gospodarstvo Tudi gospodarstvo in politika se zavedata, da brez vode ni življenja

Tudi gospodarstvo in politika se zavedata, da brez vode ni življenja

Avtor: Spletno Uredništvo

V sklopu Blejskega vodnega festivala so predstavniki Ministrstva za okolje in prostor, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter predstavniki podjetij Pivovarna Laško Union, Petrol, Steklarna Hrastnik, Park Škocjanske jame, Turizem Bled in zavoda Blejski vodni festival podpisali sporazum za doseganje cilja 6 Agende 2030 Združenih narodov. Cilji so zmanjšanje porabe pitne vode, zmanjšanje onesnaženja voda, ekonomična uporaba vode – trajnostno upravljanje z vodnimi viri.

Tudi gospodarstvo in politika se zavedata da brez vode ni življenjaČe ne bomo očuvali slovenskih voda, bomo vsi skupaj trpeli posledice (foto: mgrt.gov.si)

 

Blejski vodni festival, ki povezuje stroko, gospodarstvo in organe vlade na temo vode in trajnostnega upravljanja za vodnimi viri, je v svoji četrti izvedbi postregel s pomembnim sporazumom. V sklopu festivala so namreč predstavniki slovenske vlade in gospodarstva podpisali dokument za uresničitev cilja 6 Agende 2030 za trajnostni razvoj. Slednji zahteva, da se vsem prebivalcem zagotovi dostop do vode in sanitarne ureditve ter poskrbi za trajnostno gospodarjenje z vodnimi viri.

»Za hitrejše, učinkovitejše in doslednejše izpolnjevanje ciljev trajnostnega razvoja je ključna vloga zasebnega sektorja in dialog s civilno družbo. Mednarodna neprofitna organizacija Blejski vodni festival si prizadeva za čim prejšnje doseganje cilja 6 Agende 2030 in je zato tudi pobudnik tega sporazuma, ki povezuje slovenski gospodarski in javni sektor,« je ob tej priložnosti povedal Marko Gajić, predstavnik Blejskega vodnega festivala.

Vsi podpisniki (Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, podjetja Pivovarna Laško Union, Petrol, Steklarna Hrastnik, Park Škocjanske jame, Turizem Bled in zavod Blejski vodni festival) se zavedajo pomembnosti uresničevanja tega cilja, zato bo trajnostni razvoj čedalje bolj ključen del politike podjetij in bo še naprej podprt z ustreznimi državnimi predpisi, kar pomaga k njegovemu operativnem izvajanju v poslovnih procesih.

Agenda 2030 za trajnostni razvoj je bila sicer soglasno sprejeta že na Vrhu OZN o trajnostnem razvoju 25. septembra 2015, Vlada RS pa je proces načrtovanja doseganja in spremljanja napredka uresničevanja teh ciljev tesno vezala na pripravo Strategije razvoja Slovenije do 2030. Prve rezultate uresničevanja Agende 2030 je Slovenija že predstavila leta 2017 na političnem forumu za trajnostni razvoj v New Yorku in odtlej s svojim pristopom ter s primeri dobrih slovenskih praks predstavlja pozitiven zgled v svetu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.