Naslovnica Slovenija Tudi drobnica in istrski Boškarini med zaščitene lokalne produkte

Tudi drobnica in istrski Boškarini med zaščitene lokalne produkte

Avtor: Spletno Uredništvo

Gospodarsko interesno združenje (GIZ) mesne industrije Slovenije in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije sta na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naslovili dve novi vlogi za zaščito lokalnih slovenskih produktov – tokrat so to drobnica in istrsko govedo Boškarin.

Tudi drobnica in istrski Boškarini med zaščitene lokalne produkteTudi Boškarini bodo kmalu deležni ozneke zaščitenega porekla (foto: Fraxinus Croat/commons.wikimedia.org) 

 

Gospodarsko interesno združenje (GIZ) mesne industrije Slovenije in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije sta najprej pripravili skupno vlogo za priznanje označbe ‘izbrana kakovost’ za drobnico, z navedbo države pridelave in predelave. V vlogi je poleg ostalega predvideno, da mora biti drobnica (koze, ovce) z označbo ‘izbrana kakovost’ na paši najmanj 150 dni, čas prevoza je omejen na 6 ur, krma pa ne sme vsebovati določenih posamičnih krmil.

Sektor drobnice se tako pridružuje sektorjem mleka, sadja in mesa (govedi, prašičev in perutnine), ki so že vstopili v shemo ‘izbrana kakovost’. Druga vloga pa je namenjena zaščiti mesa istrskega goveda oz. pasme Boškarin. Vlogo za zaščiteno označbo porekla so skupaj pripravili slovenski in hrvaški rejci te posebne pasme goveda, ki je pred desetletji že skoraj povsem izumrlo.

»Meso istrskega goveda – Boškarina se lahko proizvaja le na območju istrskega polotoka, kvarnerskega otočja, na Krasu, Čičariji in na Podgrajskem podolju z južnimi obronki Brkinov, izključno od goveda pasme istrsko govedo. Prehrana goveda po 8 mesecih starosti temelji na voluminozni krmi (paši, senu), ki se praviloma proizvaja na geografskem območju proizvodnje.

Prehrano je dovoljeno dopolniti z močnimi krmili (žitaricami) do največ 20% celotnega dnevnega obroka (izraženo kot delež v masi suhe snovi vsebovane v krmi),« so zapisali v vlogi, ko so jo vložili na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). Sicer sta Slovenija in Hrvaška pri Evropski komisiji skupaj zaščitili že Istrski pršut in oljčno olje ‘Istra’, postopki za Istrski med in Istrski ovčji sir pa še tečejo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.