Naslovnica Svet & EU Belorusija se vrača v središče pozornosti EU

Belorusija se vrača v središče pozornosti EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Jutri dopoldan se bo v Parlamentu EU po dolgem času znova oglasila voditeljica beloruskih demokratičnih sil Sviatlana Tsikhanouskaya. Prejemnica nagrade Saharova za svobodo misli v letu 2020 bo ponovno nagovorila poslance v Odboru za zunanje zadeve. Predvidoma bo beseda tekla predvsem o aktualnem dogajanju v Belorusiji, Ukrajini in Rusiji.
Tudi Belorusija se vrača v središče pozornosti EU

Tsikhanouskaya med srečanjem z Odborom za zunanje zadeve septembra leta 2020 (foto: FB European Parliamnet).

Voditeljica beloruske demokratične opozicije Sviatlana Tsikhanouskaya je poslance Evropskega parlamenta nazadnje nagovorila lani, ko je Evropsko unijo opozorila, naj se bolj aktivno sooči z avtokracijo. Seveda je s pojmom avtokracija mislila na dolgoletna tovariša – beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka in ruskega predsednika Vladimirja Putina, a njeno opozorilo kljub številnim sankcijam ni prav veliko zaleglo.

Konec februarja se je namreč z ruskega in tudi z beloruskega ozemlja pričela vojaška intervencija v Ukrajini, prav ta teden pa je predsednik Lukašenko (ki je sicer doslej uspel obdržati Belorusijo izven spopadov) napovedal formiranje skupne rusko-beloruske vojaške enote, ki naj bi bila stacionirana na mejah Belorusije. Predvidoma bo Tsikhanouskaya zato tokrat spregovorila prav o aktualnih razmerah v Belorusiji, pa tudi o Ukrajini in Rusiji.

Prejemnica nagrade Saharova za svobodo misli v letu 2020 (skupaj z drugimi voditelji beloruske demokratične opozicije) sicer danes še vedno živi v izgnanstvu v Litvi, kamor je bila prisiljena pobegniti iz svoje domovine po spornih predsedniških volitvah leta 2020. Poslancem Odbora za zunanje zadeve naj bi Belorusinja predstavila svoje poglede na vso dogajanje zadnjih let, ne gre pa pričakovati, da bo ta obisk kaj bistvenega spremenil.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.