Naslovnica Trendi Tri povabila Društva Kapa

Tri povabila Društva Kapa

Avtor: Spletno Uredništvo

 Z Društva Kapa, ki preko različnih projektov marljivo skrbi za kulturo in subkulturo v slovenski prestolnici, tokrat prihajata dve povabili. Prvo je za koncert Martin Ramoveš banda, drugo pa za sodelovanje na 5. tečaju rapa in hip-hopa za osnovno in srednješolce, imenovanem ‘Mladi Rapetek’.

 Tri povabila Društva Kapa

Martin Rameveš bo z bandom prihodnji četrtek posrbel za ušesa in tudi za oči (foto: Društvo Kapa)

 

Čez dober teden, natančneje v četrtek 27. februarja bo ob 20. uri v Gala Hali na sporedu koncert risarja stripov in kantavtorja Martin Ramoveša, ki od leta 2007 nastop tudi s svojo skupino Martin Ramoveš band. Koncert MRB je običajno nabit z energijo in poln glasbenih kontrastov. »Kantavtorska poetika z rockovskimi temelji se včasih udejanji kot blues ali country, drugič se z divjim riffom zapodi v udarne inštrumentale, nato pa se spet umiri v melanholiji.Avtorska glasba skupine temelji na besedilih Martina Ramoveša, ki svoje verze pogosto upodablja v stripih.

Med izdajami Martina Ramoveša zato najdemo tudi glasbene albume v stripu,« prav napovednik organizatorjev iz Društva Kapa. Ramoveš je leta 2017 izdal solo album ‘Astronomi’ (pod okriljem založb Stripburger in Klopotec). Za ta album je besedila pesmi upodobil v obliki stripa, kateremu je priložena zgoščenka. Na koncertnem večeru, ki sodi v ciklus ‘Intimno’, lahko gledalci pričakujejo marsikaj – tako skladbe s solo izdaje, kot tudi v solo aranžmaje prilagojene pesmi iz bendovskih verzij. Predvsem pa bo na svoj račun prišlo tudi oko, saj bo koncert s pomočjo hišne ‘VJ-ke’ opremljen tudi s stripovskimi projekcijami.

Medtem pa Društvo Kapa že peto leto zapored organizira tudi mladinski natečaj ‘Mladi Rapetek’, ki je namenjen osnovnošolcem od 5. razreda dalje ter srednješolcem. »Natečaj Mladi Rapetek izhaja iz koncertnega cikla Rapetek – edinega rednega mesečnega hip hop dogodka v Sloveniji, s katerim Društvo Kapa v ljubljanskem klubu Gala hala že 17. leto zagotavlja kakovosten koncertni in DJ program. Cilj natečaja je spodbujanje jezikovne, glasbene, likovne in plesne ustvarjalnosti, s sodelovanjem pa bodo mladi pridobili nove spretnosti izražanja, veščine nastopanja, soustvarjali bodo z vrstniki ter skozi prakso spoznavali hip hop kulturo,« pravijo v Društvu Kapa.

Razpis velja za kategorije rapanje, beatbox, DJ-anje, ustvarjanje beatov, ples in tudi grafitiranje. Prijave bodo zbirali do prvih dni aprila, nagrajenci pa se bodo nato v maju udeležili brezplačnih delavnic, ki jih bodo vodili izkušeni mentorji – Mirko Grozny, Žiga Žmavc – Zhiga, Luka Jeločnik – DJ K’Pow, Mihajlo Milić – Sajkoslav, Sara Poček Conde, Nejc Ketiš, Tim Pregrad in Sandi Abram. Sicer pa bo naslednji Rapetku na vrsti že 28. februarja, ko bo nastopil mož po imenu Vazz. Vazz je trenutno morda najperspektivnejši, definitivno pa najdejavnejši domači ’emsi’ mlajše generacije.

Pred kratkim je izdal svoj drugi album ‘Jacob’, videospote pa nalaga že kar serijsko.»A nastopil ne bo individualno, saj bo na oder premierno zakorakal z živo zasedbo. Prvič torej s spremljajočim, maloštevilnim, a učinkovitim bendom, s katerim bo oba svoja albuma predstavil malce drugače, v prevetrenih, ‘oživljenih’ aranžmajskih paketih. Mlademu Prešernu se bodo pridružili tudi razni gosti, večer pa bosta vpeljala Gengsta Gregi in Wera aka Gengsta Bestrd,« še sporočajo z Društva Kapa.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.