Naslovnica Slovenija Letos bo za kampanjo na voljo 230 milijonov evrov

Letos bo za kampanjo na voljo 230 milijonov evrov

Avtor: Spletno Uredništvo

Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sta spomnila, da se že v ponedeljek, 24. februarja, začenja letošnja kampanja izpolnjevanja in oddaje zbirnih vlog. Na voljo bo 230 milijonov evrov. Zato so pripravili posebno tiskovno konferenco, na kateri so napovedali podrobnosti letošnje kampanje, predstavili podatke iz zadnjega obračunskega obdobja in spregovorili tudi o prihodnosti. 

Letos bo za kampanjo na voljo 230 milijonov evrovPo podatkih AKTRP je bilo lani na terenu skupno izvedenih kar 9.657 kontrol (foto: gov.si)

 

Generalni direktor Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP) Miran Mihelič je na novinarski konferenci prisotnim podal bistvene informacije o letošnji kampanji izpolnjevanja in oddaje zbirnih vlog, ob tem pa predstavil tudi delo Agencije v minulem letu ter druge aktualne zadeve. AKTRP je tako lani za ukrepe kmetijske in ribiške politike izplačala 319,2 milijonov evrov. Od tega je bilo 48,7 milijonov (15 %) slovenskih in 270,5 milijonov (85 %) evropskih sredstev.

Direktor je dodal je še informacijo, da je AKTRP tudi lani največ izplačala za zahtevke zbirnih vlog (za leti 2018 in 2019) in sicer skupno kar 227,2 mio EUR. V programskem obdobju 2015-2019 je sicer agencija skupno izplačala kar 1,44 milijarde evrov, od tega kar 85 odstotkov iz evropskih skladov. Iz Sklada za razvoj podeželja (EKSRP) pa je Slovenija v tem obdobju pridobila 443,6 milijonov evrov, kar predstavlja 56,3 odstotkov razpoložljivih sredstev. To Slovenijo uvršča v zgornjo polovico po porabi med vsemi članicami EU.

V istem 5-letnem programskem obdobju AKTRP za investicijske ukrepe Programa razvoja podeželja 2014-2020 skupno prejela 9.760 vlog in jih od tega odobrila več kot 8.300 (kar 85 %), skupna vrednosti odobrenih sredstev pa je bila 253 milijonov evrov. Samo lani je bilo 1.095 vlog v skupni vrednosti 62 mio eurov, medtem ko so bila izvedena plačila za 2.650 odločb oz. zahtevkov v višini več kot 70 mio evrov.

“Agencija je izpolnjevanje predpisanih pogojev in s tem upravičenost do javnih sredstev za vse ukrepe kmetijske politike tudi lani v 100 % preverjala administrativno, v določenih deležih pa tudi na terenu. Na kraju samem je bilo skupno izvedenih 9.657 kontrol,” so še pojasnili v skupnem sporočilu za javnost AKTRP ter Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). 

Napovedali pa so tudi kampanjo izpolnjevanja zbirnih vlog za leto 2020, ki se začne v ponedeljek, 24. februarja in bo trajala do 6. maja (oz. do 31. maja, ko se izteče še zamudni rok). Mihelič je na novinarski konferenci predstavil tudi prihodnje aktivnosti Agencije, ki so usmerjene predvsem v modernizacijo njenega poslovanja in k nadgradnji informacijskih sistemov, digitalizaciji in bolj učinkoviti komunikaciji z vlagatelji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.