Naslovnica Slovenija Tokrat bo v Ukrajino romala slovenska pošiljka tehnične pomoči

Tokrat bo v Ukrajino romala slovenska pošiljka tehnične pomoči

Avtor: Spletno Uredništvo
Vlada Republike Slovenije je na zadnji dopisni seji pred prvomajskimi prazniki poleg ostalih zadev sprejela odločitev, da se Ukrajini pošlje tehnična pomoč v vrednosti 179.165,83 evra. Gre za pošiljko IP telefonov, računalniške opreme, bencinskih agregatov, anten in kablov.  Za to pomoč je Ukrajina zaprosila že teden pred pričetkom ruske invazije.
Tokrat bo v Ukrajino romala slovenska pošiljka tehnične pomoči

V pošiljki pomoči bodo tokrat tudi agregati za proizvodnjo elektrike (foto: pixabay.com)

Sedanja Vlada Republike Slovenije je na eni svojih zadnjih dopisnih sej pred prihodom nove vlade sprejela odločitev o dodelitvi nove pomoči za Ukrajino. Skupno naj bi vrednost pomoči vključno s prevozom znašala natanko 179.165,83 evra, koordinacijo nudenja pomoči in realizacijo sprejetega sklepa pa bo izvedlo Ministrstvo za obrambo, oziroma njegov organ Uprava RS za zaščito in reševanje.

»Za mednarodno pomoč je 15. februarja 2022 preko mehanizma Evropske Unije na področju civilne zaščite – Centra za usklajevanje nujnega odziva (ERCC) zaprosil pristojni organ Ukrajine zaradi napada Rusije na Ukrajino, ki ogroža njene prebivalce,« so zapisali v uradni izjavi za javnost Vlade RS. Pri tem je zanimivo, da je torej že 15. februarja Ukrajina zaprosila za pomoč, ruska invazija pa se je začela 21. februarja.

Ne glede na to malce presenetljivo razhajanje v datumih, ki v širšem kontekstu ne spremeni prav ničesar, pa naj bi Slovenija v Ukrajino dostavila 100 IP telefonov, 40 kompletov namiznih računalnikov z monitorji, tipkovnico in miško, 60 prenosnih računalnikov, 60 bencinskih agregatov, 39 kablov in kar 2000 anten. Ta materialna pomoč sicer sodi v sklop mehanizma Evropske unije za področje civilne zaščite.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.