Naslovnica Gospodarstvo Letošnje prvo četrtletje je bilo manj negativno od lanskega

Letošnje prvo četrtletje je bilo manj negativno od lanskega

Avtor: Spletno Uredništvo
Direktorat za ekonomsko in fiskalno politiko ter Ministrstvo za finance sta objavila novo publikacijo iz serije Javnofinančna gibanja, v kateri so nanizali podatke javnofinančnih tokov v Republiki Sloveniji v prvem četrtletju leta 2022. Letošnji podatki so sicer boljši od lanskih, kar pa je bilo pričakovano, saj je lani v prvem četrtletju Slovenija še zelo močno čutila posledice pandemije Covida.
Letošnje prvo četrtletje je bilo manj negativno od lanskega

Stanje slovenskih financ ostaja zaskrbljujoče  (foto: Max Pixel)

Direktorat za ekonomsko in fiskalno politiko ter Ministrstvo za finance (MF) sta v sveže objavljeni publikaciji Javnofinančna gibanja oznanila, da so v prvem četrtletju letošnjega leta prihodki državnega proračuna za 650 milijonov evrov višji kot v enakem obdobju leta 2021, odhodki pa so za 350 milijonov nižji kot v enakem obdobju lani. Primanjkljaj državnega proračuna v prvem četrtletju 2022 je tako za več kot milijardo evrov manjši kot v enakem obdobju 2021.

»V letu 2019 je Slovenija ob umirjeni rasti zabeležila presežek v višini 222 mio EUR. V naslednjih dveh letih je javne finance Slovenije zaznamovala Covid kriza in z njo povezani interventni ukrepi, s katerimi je vlada skušala zajeziti širjenje virusa in blažila posledice za gospodarstvo in prebivalstvo. Tako smo posledično v letu 2020 zabeležili primanjkljaj v višini 3.188 mio EUR oz. -6,8 % BDP,« pa o lanskem letu piše v dokumentu MF. Stanje je bilo torej lani zelo slabo, letos pa je zmerno slabo.

Poleg podatkov štirih blagajn javnega financiranja (državni proračun, zdravstvena blagajna, pokojninska blagajna in proračuni občin) in skupne konsolidirane bilance vseh štirih blagajn je MF v zadnji publikaciji predstavilo tudi javnofinančne podatke v najširšem smislu, torej na ravni sektorja država, kjer so vključeni tudi tokovi drugih enot, ki  skladno z metodologijo ESA2010 sodijo v sektor država.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.