Naslovnica Slovenija Temperatura delovnih prostorov ne sme preseči 28 stopinj Celzija

Temperatura delovnih prostorov ne sme preseči 28 stopinj Celzija

Avtor: Spletno Uredništvo
Dva dneva zatem, ko so z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozorili, kako je ob vročinskem valu potrebno poskrbeti za živali, so se oglasili tudi z Inšpektorata za delo. Delodajalce spomnili, da so ob visokih temperaturah dolžni dodatno poskrbeti za zdravje zaposlenih.
Temperatura delovnih prostorov ne sme preseči 28 stopinj

Najhuje je zaposlenim v pekarnah, steklarnah, jeklarnah, kuhinjah v lokalih… (foto: Bakkerjan/commons.wikimedia.org)

Z Inšpektorata za delo, ki je v sestavi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), so ob prvem letošnjem vročinskem valu opozorili na delovne razmere. Delodajalci so namreč, ko se temperatura v delovnih prostorih dvigne nad 28 stopinj Celzija, dolžni dodatno poskrbeti za zdravje zaposlenih in jim zagotoviti primerno počutje. To izrecno narekuje Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih.

»Delodajalec mora zagotoviti takšno temperaturo zraka v delovnih prostorih med delovnim časom, da ustreza biološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in na fizične obremenitve (razen v hladilnicah). Pri izpolnjevanju vseh teh zahtev mora delodajalec upoštevati tudi določila slovenskih standardov za toplotno udobje, med katerimi izpostavljamo predvsem standarde SIST EN ISO 7730: 2006, SIST EN 27243:2001, SIST EN ISO 9920:2010 in SIST EN ISO 8996:2005,« so spomnili z Inšpektorata.

Tako temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija, razen v tako imenovanih ‘vročih delovnih prostorih’, kjer so temperature povečane zaradi delovanja strojev ali druge opreme, npr. peči. Delodajalec pa lahko za zaposlene stori marsikaj, na primer postavi dodatne klimatske ali ventilacijske naprave, spremeni delovni urnik, ‘okrepi’ odmore med delom, poskrbi za osvežilne napitke in celo začasno zmanjša intenzivnost delovnega procesa.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.