Naslovnica Svet & EU Teden, ko bodo razdelili najpomembnejše fotelje v EU

Teden, ko bodo razdelili najpomembnejše fotelje v EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Ta teden bo v Strasbourgu pestro. Poslanci Parlemanta EU se bodo namreč zbrali na prvem plenarnem zasedanju po evropskih volitvah, izvolili novega predsednika in podpredsednike parlamenta ter določili sestavo parlamentarnih odborov. 

Teden ko bodo razdelili najpomembnejše fotelje v EUNajprej bodo v Strasbourgu na sporedu volitve novega predsednika Evropskega parlamenta (foto: europarl.europa.eu)

 

Prvo zasedanje novega sklica parlamenta se bo v Strasbourgu začelo jutri (v torek, 2. julija) dopoldan. Novega predsednika Evropskega parlamenta bodo poslanci predvidoma  izvolili pojutrišnjem (v sredo, 3. julija). Njegov mandat bo trajal poltretje leto, za izvolitev pa kandidat potrebuje večino na tajnem glasovanju oddanih glasov. Glasovanje lahko poteka v največ štirih krogih in če po tretjem glasovanju še vedno ni večinske podpore enemu kandidatu, potem se v zadnjem, četrtem krogu glasovanja pomerita le dva kandidata- tista, ki sta pred tem prejela največ glasov.

Ko pride do izvolitve predsednika, bodo poslanci najprej izbrali še 14 podpredsednikov in pet kvestorjev. “Podpredsedniki lahko po potrebi nadomestijo predsednika pri opravljanju nalog, kvestorji pa se ukvarjajo z upravnimi zadevami, ki neposredno zadevajo poslance. V sredo bodo poslanci glasovali še o številu članov posameznih parlamentarnih odborov. Politične skupine se odločijo o tem, kdo izmed njihovih članov bo sedel v katerih odborih. Sestava odborov bo proti koncu dne predstavljena na plenarnem zasedanju,” so pojasnili na spletni strani Parlamenta EU. 

Odbori so pomembni, ker pripravljajo, spreminjajo in sprejemajo zakonodajne predloge. Poleg tega obravnavajo predloge Evropske komisije in Sveta EU, po potrebi pripravljajo poročila, ki jih nato predstavijo na plenarnem zasedanju. Parlament pa lahko ustanovi začasne posebne odbore, ki obravnavajo konkretna pereča vprašanja, in tudi preiskovalne odbore, ki preiskujejo kršitve ali slabo izvajanje evropske zakonodaje.

V četrtek (4. julija) zjutraj bodo poslanci obravnavali še zaključke iz nedavnih vrhov EU, na katerih so se srečali voditelji držav članic s predsednikoma Evropskega sveta in Evropske komisije. Na teh junijskh srečanjih so bile glavne teme pogovorov kandidature za mesto naslednjega predsednika Evropske komisije ter drugih vodilnih položajev, proračun Evropske unije za obdobje 2021-2027 in podnebne spremembe. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.