Naslovnica Svet & EU Svoboda medijev je ogrožena povsod po svetu

Svoboda medijev je ogrožena povsod po svetu

Avtor: Spletno Uredništvo

V Londonu poteka svetovna konferenca o svobodi medijev, ki sta jo organizirali zunanji ministrstvi Združenega kraljestva in Kanade. Krčenje medijske svobode, slabšanje varnosti novinarjev in ostalih medijskih delavcev je v zadnjih letih predmet debat v OZN, Svetu Evrope in v Evropski uniji. Medtem ko politiki izmenjujejo poglede, je bilo letos po svetu že ubitih 99 medijskih delavcev, s čemer se je skupno število v zadnjih 10 letih približalo 1000 mrtvih.  

Svoboda medijev je ogrožena povsod po svetuDel sodelujočih na konferenci v Londonu (foto: MZZ/gov.si) 

 

Na globalni konferenci o svobodi medijev se v Londonu pravkar srečujejo predstavniki medijev, civilne družbe in akademske sfere, zunanji ministri številnih držav in predstavniki mednarodnih organizacij, kot so OZN, EU, OVSE in Svet Evrope. Sicer je dobro, da se o težavah medijske sfere sploh pogovarjajo, a ima konferenca eno večjo ‘lepotno’ napako. Tudi na Zahodu so nareč množični mediji mediji pod vplivom visoke politike ali kapitala, zato marsikje svojega dela na opravljajo tako, kot bi ga morali. Lep primer glede politike so slavne medijske kampanje o kemičnem orožju v Iraku, ki so temeljile lažnih informacijah CIE.

Poleg tega na londonski konferenci o svobodi medijev niso dovolili prisotnosti novinarjev nekaterih ruskih medijev, kot sta globalna mreža RT in senzacionalistični časopis Sputnik, ker po menjenju britanskega zunanjega ministrstva ti dve družbi aktivno širita dezinformacije. Skoraj zagotovo je res tako, vendar pri temu posnemata iste delovne metode, kot jim imta npr. CNN in Fox TV, da bi na zahodno antirusko propagando odgovorili z enako mero. Če gre za resno globalno konferenco, bi verjetno morali dopustiti prisotnost vseh svetovnih medijev, ne glede na to, ali so ‘naši’, ali pa ‘njihovi’. 

Prisotni v Londonu razpravljajo tudi o drugih vidikih pomena svobodnih medijev za demokratično družbo, o položaju novinarjev in pritiskih na neodvisno novinarstvo. To je prav tako pomembno, ker že vrsto let v medijih in še posebej v ‘kvazimedijih’ narašča senzacionalizem, ki temelji na ‘klikabilnosti’ vsebin. Danes je lahko vsako polpismeno gobezdalo brez izobrazbe digitalni novinar, blogger, vlogger, oz. influencer – dokler se zaradi nepoznavanja predpisov o medijih in svobodi govora znajde v kakšnih nepredvidenih pravnih težavah. 

Svet se spreminja, mnogi tradicionalni mediji (predvsem tiskani) so že izgubili svojo dosedanjo vlogo v družbi, pojavljajo se novi digitalni mediji, nove platforme, nova socialna omrežja. Zaradi tega je tudi tako občinstvo vedno bolj razdrobljeno, pojavljajo se velike razlike med starostnimi skupinami. Najstniki zagotovo danes ne spremljajo istih medijev kot njihovi dedki. Medtem ko medijski teoretiki in politiki debatirajo, lastnike medijev znimajo le dobički, plače novinarjev se nižajo in mnogi se v strahu pred izgubo službe raje avtocenzurirajo, kot bi se šli razikovalno novinarstvo.

Ponavadi politiki in kapitalu usihanje medijev kar lepo ustreza, saj so tako precej manjše možnosti, da bi novinarji odkrili kakšne nezakonite posle, na katere ne politiki in ne biznismeni še zdaleč niso imuni. Sicer pa je slovenska delegacija v Londonu pozdravila tudi pozitivno novico – oblikovanje neodvisnega visokega panela pravnih strokovnjakov, ki so se prvič sestali pod vodstvom britanske odvetnice Amal Clooney. Ti pravniki bodo nudili pomoč in podporo novinarjem, ki bodo kazensko preganjani zaradi svojega dela. 

“Slovenija je za delovanje Globalnega sklada za zaščito medijev, ki je bil vzpostavljen na konferenci, prispevala del sredstev. Sklad bo namenjen usposabljanju novinarjev, podpori delovanja panela pravnih strokovnjakov in sodno preganjanim novinarjem. Kot odziv na trenutno stanje je Organizacija združenih narodov pod vodstvom Unesca leta 2012 oblikovala akcijski načrt za varnost novinarjev in proti nekaznovanosti za napade nanje,” so sporočili z Ministrstva za zunanje zadeve RS (MZZ). 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.