Naslovnica Slovenija Po gostovanju lepotcev v Nemčiji Lipica gosti spektakularno tekmo vpreg

Po gostovanju lepotcev v Nemčiji Lipica gosti spektakularno tekmo vpreg

Avtor: Spletno Uredništvo

Kobilarna Lipica je v teh dneh izjemno aktivna. Slovenski lipicanci so navdušili na gostovanju v najbolj prestižni kobilarni Nemčije, konec tedna pa se na poligonu v Lipici obeta spektakularno tekmovanje vpreg. 

Po gostovanju lepotcev v Nemčiji Lipica gosti spektakularno tekmo vpregPredstavili se bodo vozniki eno, dvo in štirivpreg, v posebnih kategorijah pa tudi vozniki vpreg s poniji (foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed, Krisztina Horvath / Hoefnet)

 

V petek (12. julija) se bo v Kobilarni Lipica začelo mednarodno tekmovanje v vožnji vpreg FEI CAI3. Prva bo na sporedu disciplina dresurna vožnja, najbolj zanimivo in adrenalinsko vzdušje pa se obeta v soboto (13. julija), ko bo 42 voznikov iz sedmih držav z več kot 90 vrhunskimi tekmovalnimi konji navdušilo z drzno maratonsko vožnjo skozi sedem zahtevnih ovir. V nedeljo, 14. julija, pa bo spretnostna vožnja na hipodromu odločila o zmagovalcih atraktivnega tekmovanja. 

Med nastopajočimi bosta tudi dva voznika Kobilarne Lipica – aktualni svetovni prvak v maratonski vožnji Miha Tavčar in Klemen Turk. Oba bosta nastopila z domačimi lipicanci in septembra ponesla slovensko zastavo tudi na svetovno prvenstvo, ki bo v Nemčiji. Kot tretji slovenski voznik bo tokrat nastopil Andrej Glažer, za ustvarjanje pravega vzdušja pa bo ‘zadolžen’ poredvsem poskrbel večkratni zmagovalec lipiškega tekmovanja Joszef Dibak, ki sicer nastopa za Italijo. 

Lipiški lepotci pa so pred dnevi navdušili nekaj tisoč obiskovalcev jubilejnega 10. festivala Marbach Classics v nemški državni kobilarni Marbach. Slednja je tudi najstarejša kobilarna na svetu, saj je bila ustanovljena pred več kot 500 leti – davnega leta gospodovega 1514. Štirje lipiški beli žrebci so se predstavili v točki šolska kvadrilja, navdušen aplavz pa je prejel tudi visoko izšolan lipicanec, ki je izvedel najzahtevnejše figure klasične dresure le na dolgih vajetih, brez jahača v sedlu.

Nastop lipicancev je zaokrožil Würtemberški filharmonični orkester pod taktirko dirigenta Fawzija Haimora, ki so se mu pridružili solisti opere iz Kölna in gostitelji – konjeniki kobilarne Marbach. Po nastopih so bili slovenski jahači in konji deležni ovacij občinstva. Po gostovanju v španski Cordobi, kjer so nastopili maja, in operi Aida, v kateri so se pridružili odprtju 67. Ljubljana Festivala, so lipicanci iz Kobilarne Lipica tako nadaljevali svojo misijo ambasadorjev slovenskega konjeništva, kulture in umetnosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.