Naslovnica Gospodarstvo Slovenija bo še bolj aktivna v programih Evropske vesoljske agencije

Slovenija bo še bolj aktivna v programih Evropske vesoljske agencije

Avtor: Spletno Uredništvo
V Parizu se je končalo dvodnevno zasedanje Sveta ESA (Evropske vesoljske agencije) ‘CM22’. Visoki predstavniki držav članic Sveta so potrdili nove programe ESA, zagotovili finančna sredstva za njihovo izvedbo ter sprejeli tri pomembne resolucije. Z zasedanja je prišla še novica, da bo tudi Slovenija dodatno okrepila svoje aktivnosti v izbirnih programih ESA.
Slovenija bo še bolj aktivna v programih Evropske vesoljske agencije

Slovenski sedež na pravkar končanem zasedanju v Parizu, v ozadju je viden Eiffelov stolp (foto: MGRT)

Francoska prestolnica je te dni gostila zasedanje Sveta Evropske vesoljske agencije (ESA), na katerem so sprejeli resolucije o programih in aktivnostih agencije ESA, o višini sredstev za opravljanje osnovnih aktivnosti agencije in o višini sredstev za delovanje evropskega vesoljskega centra v Francoski Gvajani ter tudi o strateški testni infrastrukturi za prihodnjo ‘petletko’, oziroma za obdobje med pričetkom leta 2023 in zaključkom leta 2027.

Poleg tega so zastopniki držav ESA v Parizu potrdili nove programe agencije in zagotovili finančna sredstva za njihovo izvedbo. Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) pa so potrdili, da bo tudi naša država še dodatno okrepila svoje aktivnosti v izbirnih programih ESA. »Slovenija bo povečala prispevek v programe Esa v letih 2022 in 2023 s 3 milijonov evrov na 5,8 milijona evrov vplačil letno.

Na zasedanju je Slovenija dodatno pristopila k sodelovanju v programih: ‘Digitalni dvojček Zemlje’ (v okviru programa Opazovanje Zemlje), ‘Vlaganje v industrijske inovacije’ (InCubed v okviru programa Opazovanje Zemlje) ter ‘Vesoljske rešitve in poslovne aplikacije’ (BASS v okviru programa ARTES),« so sporočili z MGRT in spomnili, da je Slovenija prav tako potrdila nadaljevanje sodelovanja v dosedanjih izbirnih programih Ese.

Slovenija je namreč doslej že sodelovala v programu za razvoj splošnih tehnologij (GSTP), programu za opazovanje Zemlje (EO), znanstvenemu programu Prodex ter programu za človeške in robotske raziskave (E3P 3). Sicer Slovenija na vesoljskem področju načrpa za približno 30 % več evropskih sredstev, kot jih sama vplača, medtem ko naj bi bilo gospodarskih koristi na koncu kar petkrat več od prvotno vloženih sredstev.

V zadnjih letih so na razpisih ESA slovenski subjekti podpisali več kot 60 pogodb, katerih skupna vrednost znaša več kot 17,7 milijonov evrov. Z MGRT so še našteli najbolj uspešne med njimi – Sinergise, Skylabs, Balmar, Dewesoft, Duol, Cosylab, Vesolje-SI, Inštitut Jožef Štefan, ZRC SAZU, Geocodis, Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru in Univerza v Novi Gorici.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.