Naslovnica Slovenija Sto supov na Ljubljanici za čiščenje in osveščanje

Sto supov na Ljubljanici za čiščenje in osveščanje

Avtor: Spletno Uredništvo
Če ne bo kakšnega negativnega vremenskega presenečenja, bo jutri na Ljubljanici potekala prav posebna čistilna akcija. Gre namreč za čiščenje reke s pomočjo ekološko naravnanih športnikov-rekreaktivcev, ki se imenuje ‘100 supov na Ljubljanici’ in je že postala tradicionalna.
Sto supov na Ljubljanici za čiščenje in osveščanje

Množična flota suparjev po Ljubljanici pluje skozi središče mesta (foto: arhiv bold.group)

Za jutri, v sredo, 30. avgusta, je predviden letošnji okoljevarstveni dogodek ‘100 supov na Ljubljanici’. Popoldan bodo ljubitelji supanja iz cele Slovenije bodo čistili reko Ljubljanico in poskusili iz nje izvleči čim več odpadkov. Poleg tega bodo s supanjem po reki skozi središče Ljubljane opozarjali, da je potrebno nujno spremeniti dosedanje potrošniške navade, ki negativno vplivajo na onesnaževanje vod, okolja in celega planeta.

»Čistilna akcija se bo začela ob 16. uri na ljubljanski Špici, od koder bodo udeleženci odveslali po reki ter iz okolice pobrali smeti, ki v vode ne sodijo. Ob 18. uri bo sledilo množično supanje od Špice do Zmajskega mostu z namenom ozaveščanja o problematiki odpadkov v tekočih vodah,« so napovedali organizatorji. Ob zadnjih katastrofalnih poplavah je zavedanje o pomembnosti čistih in urejenih rečnih strug še toliko večje.

Dogodek bo povezovala ekipa Radia Antena, pripravili so tudi spremljevalni program za otroke, dan pa se bo zaključil z brezplačnim akustičnim koncertom Maje Keuc – Amaye. Sicer je ta suparski dogodek s poudarjeno ekološko noto največji v državi in je obenem del projekta #SUPortCleanRivers, pod okriljem katerega se enkrat mesečno s supi čistijo slovenske reke in pobirajo plastične vrečke z dreves nad vodo.

Sicer lahko pride pomagat vsak, ki je vsaj nekajkrat že stal na supu, tudi brez lastne opreme – ekipa Bananawaya bo brezplačno posodila razpoložljivo opremo (SUP, veslo, varnostno vrvico) in tako omogočila prisotnost tistim, ki si želijo podpreti dober namen, vendar bo najprej potrebno izpolniti e-obrazec na spletni strani. Seveda vsi upajo, da bo tudi vreme naklonjeno čistilni akciji in da jo bodo lahko izpeljali, kot je bilo prvotno predvideno.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.